Jakub Forgács Správy

Prírodný KLENOT nad Bystricou UPRAVILI: Z Urpínskej aleje ODSTRÁNILI 2 lipy, FOTO

Urpínska lipová alej bola v roku 1983 vyhlásená za chránenú prírodnú pamiatku. Od roku 1996 je kategorizovaná ako “Chránené stromy Urpínska alej”.

Ilustračný obrázok k článku Prírodný KLENOT nad Bystricou UPRAVILI: Z Urpínskej aleje ODSTRÁNILI 2 lipy, FOTO
3
Galéria

Banskobystrická kalvária je vyhľadávaným miestom mnohých Banskobystričaniek, Banskobystričanov i návštevníkov mesta. Pozostáva z ôsmich kaplniek, Kostola povýšenia sv. Kríža i jedinečnej, takmer 300-ročnej lipovo-gaštanovej aleje lemujúcej trasu krížovej cesty. Pracovníci Záhradníckych a rekreačných služieb (ZAaRES) v uplynulých dňoch pomohli Rímskokatolíckej cirkvi Biskupstvo Banská Bystrica s vyčistením celej lokality a úpravou drevín, aby bola s prichádzajúcou jarou atraktívnejšia. Informovala o tom hovorkyňa primátora Zdenka Marhefková.

Chránené stromy

„Banská Bystrica má mnoho jedinečných zákutí. Sú našou každodennou súčasťou, preto si len málokedy uvedomíme, aký majú potenciál a aké sú výnimočné. Banskobystrická kalvária s kaplnkami a lipovou alejou je jedným z nich. Ponúka priestor na očistenie mysle, prechádzku, turistiku i šport. Mnohých toto miesto dokáže očariť práve tým, že sa nachádza len na skok od Námestia SNP, a práve z kalvárie môžete pozorovať celé mesto z vtáčej perspektívy. Ďakujem každému, kto sa o tieto výnimočné miesta stará a robí ich krajšími pre nás všetkých,“ hovorí primátor Ján Nosko.

Urpínska lipová alej bola v roku 1983 vyhlásená za chránenú prírodnú pamiatku. Od roku 1996 je kategorizovaná ako “Chránené stromy Urpínska alej”. Je v správe CHKO Poľana (Štátna ochrana prírody SR), ktorá sa o ňu stará s cieľom zachovať ju pre ďalšie generácie. Počas uplynulých štyroch rokov zabezpečila ošetrenie 14 chránených stromov v hodnote okolo 9 500 eur.

Odstránenie líp

„Napriek starostlivosti bolo nevyhnutné v posledných týždňoch odstrániť z dôvodu zlého zdravotného stavu dve lipy, no ich torzá boli ponechané kvôli biodiverzite. V spolupráci so Záhradníckymi a rekreačnými službami bude zároveň na všetkých ostatných drevinách v blízkej dobe vykonaný dendrologický posudok za účelom zistenia ich stavu a nastavenia budúceho manažmentu,“ spomenula Marhefková so slovami, že súčinní sú aj pamiatkari.

„Naším spoločným cieľom je ponechať dreviny v čo najlepšom zdravotnom stave a nastaviť ich manažment. Zároveň chceme zachovať hlavnú myšlienku stromoradia a aleje pre návštevníkov tak, aby spĺňali aj bezpečnostnú a estetickú funkciu. V rámci starostlivosti o dreviny nás zároveň Rímskokatolícka cirkev Biskupstvo Banská Bystrica poprosila o pomoc pri čistení ich pozemku, čo sa nám aj podarilo odstránením náletov a omladením krovv uplynulých dňoch. Veríme, že to návštevníci ocenia a budú sa na kalvárii cítiť ešte lepšie a bezpečnejšie,“ dopĺňa Ondrej Chramec zo Záhradníckych a rekreačných služieb.

Lipovo-gaštanovú alej lemujúca trasu krížovej cesty na banskobystrickej kalvárii si môžete pozrieť v priloženej fotogalérii.

Ďalšie správy z domova i zo sveta nájdete aj na Dnes24, Facebooku a Instagrame.

Ďalšie aktuálne správy

V OBRAZOCH: Lipovo-gaštanová alej lemujúca trasu krížovej cesty na kalvárii
3
Galéria
Video: Jakub Forgács / Zdroj: Dnes24.sk
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM