Jakub Forgács Správy

Primátor Nosko o NOVEMBRI '89: V tej dobe sme riskovali všetci

V súvislosti so spomienkou na Nežnú revolúciu je v Bystrici pripravený bohatý program. Ako si na kľúčové okamihy našej histórie zaspomínal primátor Ján Nosko?

Ilustračný obrázok k článku Primátor Nosko o NOVEMBRI '89: V tej dobe sme riskovali všetci
Zdroj: TASR/Ján Krošlák

Banskobystrický primátor Ján Nosko si na sociálnej sieti zaspomínal na november 1989. „Mal som vtedy 28 rokov, dve malé deti a ako mladý lekár po atestácii prvého stupňa som mal svoje sny,“ začal svoje rozprávanie primátor.

Nosko: Riskovali sme všetci

„V rámci nemocnice existovala bunka VPN – Verejnosť proti násiliu a spolu s kolegami sme veľmi aktívne zbierali podpisy na podporu tohto hnutia. Všetci sme cítili, že zmena sa blíži, a potom prišiel 17. november. Stretnutia na zaplnených námestiach boli pre mňa nezabudnuteľné,“ pokračoval Nosko.

„Všade bolo cítiť zmes odvahy, nádeje, ale aj strachu,“ spomenul.

„V tej dobe sme riskovali všetci. Mali sme malé deti a cítili riziká, že môžeme prísť o prácu. V mysli mi doteraz zostáva obraz plného námestia, na ktorom stojím, na pleciach držím syna, ten zviera vo svojich rúčkach kľúče, máme pripnuté stužky na hrudiach. Tak veľmi sme túžili po zmene, až napokon prišla,“ dodal primátor.

Zároveň pozval ľudí, aby si prišli zaspomínať na dôležité historické udalosti. Viac o bohatom programe sa dočítate na nasledujúcej strane.

Ďalšie aktuálne správy

Video: Jakub Forgács / Zdroj: Dnes24.sk
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM