Jakub Forgács Rôzne Správy

Pri testovaniach v Bystrici pomáhala aj Tereza: Zdravotníkom adresovala slová obdivu

Mesto pripravilo v posledných mesiacoch niekoľko testovaní na koronavírus. Tereza Rumanovská nechýbala ani na jednom z nich. Čo si myslí o odberoch či očkovaní?

Ilustračný obrázok k článku Pri testovaniach v Bystrici pomáhala aj Tereza: Zdravotníkom adresovala slová obdivu
4
Galéria
Zdroj: archív Terezy Rumanovskej

Tereza Rumanovská vedie v Banskej Bystrici telocvičňu Erawan Gym, kde spolu so svojím priateľom trénujú MMA a ďalšie bojové športy. V posledných mesiacoch kvôli pandémii koronavírusu aj ich telocvičňa zíva prázdnotou. Nechcú však len čakať so založenými rukami a v ťažkých časoch sa rozhodli, že pomôžu pri testovaniach v Banskej Bystrici. Práve o nich sme sa s Terezou porozprávali v rozhovore.

Práca s certifikátmi

Spolu s priateľom Robom sa zúčastnili všetkých testovaní organizovaných mestom Banská Bystrica, čo je doteraz päť víkendov. Pomáhali na odbernom mieste ZŠ Trieda SNP 20.

„Mojou úlohou bola prvotná registrácia občanov pri príchode na odberné miesto alebo vypísanie certifikátu,“ uviedla Tereza pre spravodajský portál Dnes 24.

„Na celoplošnom testovaní sme registráciu vypisovali ručne do zoznamov. Posledné tri testovania mesto spustilo registračný systém cez web alebo telefonicky, takže tie základné údaje sme mali vyplnené v tabuľkách v notebooku. Výborný systém, ktorý nám zjednodušil prácu. Okrem toho som aj vynášala certifikáty s výsledkom a taktiež zapisovala a sledovala čas na testoch,“ spomenula.

Strach z nakazenia?

Ako priznala, zo začiatku cítila aj obavy. „Pred prvým celoplošným testovaním som sa bála, ale po jeho absolvovaní strach zmizol. Keď dodržiavaš všetky opatrenia, máš ochranné pomôcky a v prípade, že sa objaví pozitívny, dochádza k dezinfekcii priestoru, výmene ochranného obleku a pomôcok, potom je možnosť nakazenia sa mizivá,“ vysvetlila Tereza.

„Moja rodina sa o mňa bojí, rodičia aj sestra mi telefonujú a stále opakujú, aby som si na seba dávala pozor,“ priznala.

S úsmevom a poďakovaním

Ľudia, ktorí sa prichádzali dať otestovať, boli podľa jej slov väčšinou milí. „Pri prvom testovaní nám napríklad majiteľ pizzerie poslal pizzu pre celé odberné miesto, čo bolo 20 ľudí. Tak isto na nás mysleli aj majitelia burgrárne a postarali sa nám o obed. Niektorí nám dokonca napiekli koláče alebo priniesli niečo sladké,“ zaspomínala si.

Ako priznala, našli sa však aj takí, ktorí sa odberu báli. „Takých sme sa snažili upokojiť a rozveseliť,“ hovorí Tereza.

Väčšinou sa tak s ľuďmi lúčili s poďakovaním a úsmevom. „V našom odbernom tíme sme mali veľmi milých a veselých zdravotníkov, takže to bola super tímová práca a ľudia odchádzali dobre naladení,“ spomenula.

Podľa Terezy sú už všetci členovia jej odberného miesta zohratý tím. „Sú to priateľskí ľudia na správnom mieste,“ dodala.

Očkovanie? Jednoznačne

V testovaní sama vidí veľký význam. „Zachytia sa hlavne pozitívni, ktorí sú väčšinou najinfekčnejší. Čiže sa tým zastaví ďalšie šírenie vírusu,“ hovorí Tereza.

Jasno má aj v tom, či sa dá zaočkovať: „Jednoznačne, akonáhle to bude možné.“

V závere rozhovoru nezabudla spomenúť ani tých, ktorí sa na testovaní podieľali. „Klobúk dole pred organizáciou, celým tímom Mesta Banská Bystrica, ktorý to zvládol výborne, všetci nám boli nápomocní. Môj veľký obdiv majú zdravotníci, ktorí naozaj siahajú až na dno svojich síl. Niektorí prišli rovno z nočnej, alebo po 12 hodinách testovania išli do ďalšej služby v nemocnici. Vojaci, policajti a školník, ktorí s nami pracovali, boli milí a pomáhali vo všetkom,“ dodala Tereza.

Ďalšie správy z domova i zo sveta nájdete aj na Dnes24, Facebooku a Instagrame.

Foto: ilustračné

Prečítajte si tiež

V OBRAZOCH: Tereza pomáhala pri testovaniach v Bystrici už päťkrát
4
Galéria
Zdroj: archív Terezy Rumanovskej
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM