Aktualizované Jakub Forgács Iné športy

Pod Urpín mieria plavci zo 16 krajín: Na Štiavničkách si zmerajú sily pretekári z Azerbajdžanu aj Hong Kongu

Naše mesto sa stane hostiteľom plavcov zo 16 krajín! Na Štiavničkách sa opäť uskutoční obľúbené plavecké podujatie Banská Bystrica Cup, ktoré bude mať tento rok aj špeciálnu príchuť. V bazéne na Štiavničkách sa totiž budú plniť aj limity na olympijské hry.

Ilustračný obrázok k článku Pod Urpín mieria plavci zo 16 krajín: Na Štiavničkách si zmerajú sily pretekári z Azerbajdžanu aj Hong Kongu
Zdroj: TASR

Do Banskej Bystrice prídu čoskoro po skokanoch do výšky ďalší svetoví športovci – plavci. V bazéne Štiavničky sa budú plniť limity na Olympijské hry 2016 do Ria.

Hostili už aj najrýchlejšiu ženu planéty

Banskobystrický pohár je jeden z najväčších plaveckých mítingov na Slovensku. Tieto preteky sú hodnotené veľmi vysoko, a to nielen po stránke organizačnej, športovej, ale aj spoločenskej. Podujatie si získava značnú publicitu, prestíž a zviditeľňovanie našej malej krajiny na medzinárodnom fóre.

Z pôvodnej súťaže plaveckého mítingu s medzinárodnou účasťou sa aj vďaka prestavbe krytého 50-metrového bazénu na Štiavničkách, ale predovšetkým snahe organizátorov, stali preteky už európskeho formátu. V celej histórii pretekov evidujú organizátori z Plaveckého oddielu UMB Banská Bystrica prihlášky pretekárov už z 30 krajín.

V predchádzajúcich ročníkoch sme v Banskej Bystrici privítali takú elitnú plaveckú spoločnosť, aká sa v slovenských bazénoch ešte nestretla. Privítali sme už troch olympijských víťazov, najrýchlejšiu ženu planéty, majstrov sveta a Európy ako aj viacerých ďalších medailistov zo svetových a európskych šampionátov, ale aj slovenskú špičku tohto športu. Plavci predviedli famózne výkony, bojovalo sa o účasť na Olympijské hry, Majstrovstvá sveta, Majstrovstvá Európy – úspešne. Videli sme prekonania rekordov podujatia, ale aj slovenských rekordov.

Pretekári zo 16 krajín

Tohtoročné podujatie, už deviaty ročník „Banská Bystrica Cup 2016“, sa uskutoční v termíne 12. – 13. marca 2016. Medzinárodná svetová plavecká federácia zaradila toto podujatie do svojho kalendára ako kvalifikačné na Olympijské hry 2016, ktoré sa budú konať v brazílskom Rio de Janeiro. Podujatie opäť figuruje aj v kalendári Európskej plaveckej federácie, na ktorom bude možné plniť limity na Majstrovstvá Európy 2016 v Londýne (Veľká Británia) a Majstrovstvá Európy juniorov 2016 v Hódmezővá­sárhely (Maďarsko).

Organizátori evidujú predbežné prihlášky pretekárov zatiaľ zo 16 krajín: Azerbajdžanu, Českej republiky, Gruzínska, Hong Kongu, Chorvátska, Kostariky, Litvy, Maďarska, Nemecka, Panamy, Rakúska, Rumunska, Slovenska, Srbska, Švajčiarska, Švédska. Na štarte uvidíme aj reprezentantov Slovenskej republiky. Vzhľadom ku konečnému termínu prihlášok (do 12. februára 2016) je predpoklad ešte aj ďalších prihlášok.

"Je to pre nás ako organizátorov česť a zároveň aj výzva pokračovať v nastúpenom trende uskutočniť plavecké podujatie na špičkovej medzinárodnej úrovni a predstaviť každoročne na Slovensku európske, ale aj svetové plavecké hviezdy, ktoré by boli vzorom pre našu mládež a zároveň lákadlom pre širokú verejnosť. Veríme, že aj toto podujatie prispeje k získaniu titulu Európske mesto športu, o ktoré sa mesto Banská Bystrica uchádza pre rok 2017,“ uviedol manažér a riaditeľ pretekov Milan Záborský.

V sobotu 12. marca 2016 začína program v krytej plavárni Štiavničky v Banskej Bystrici o 14:00 a v nedeľu 13. marca 2016 o 9:00. Vstup na podujatie zdarma.

Čítajte tiež:

Významný míľnik bystrických plavcov z UMB: Oslávili výročie, teraz sa pod Urpínom chystá kvalifikácia na olympiádu

Banskobystrická latka spoznala víťazov: Talian so svetovým výkonom roka zložil veľkú poklonu! FOTO

Foto: ilustračné

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM