Jakub Forgács Rôzne

Parkovisko v centre mesta trochu inak: Banská Bystrica zažije Deň bez áut!

Autá sa stali medzi Slovákmi a to aj Banskobystričanmi veľmi populárne. Ako by však mohlo vyzerať centrum mesta bez štvorkolesových tátošov? Ukážku toho pod Urpínom uvidíme už onedlho.

Ilustračný obrázok k článku Parkovisko v centre mesta trochu inak: Banská Bystrica zažije Deň bez áut!
Foto: Marcel Páleš / Zdroj: Dnes24.sk

V utorok 22. septembra sa v našom meste totiž uskutoční Deň bez áut, ktorý Bystričanom ukáže, ako môže vyzerať centrum mesta bez vozidiel. To, že prebehne práve v tento deň, nie je pritom vôbec náhoda. Stane sa tak v rámci Európskeho týždňa mobility, ktorému patrí na celom svete termín od 16. do 22. septembra.

Každoročne sa tak deje z iniciatívy Európskej komisie. Samosprávy majú príležitosť zapojiť sa spolu s participujú­cimi organizá­ciami a inštitúciami pôsobiacimi na území miest do najväčšej a najrozšírenejšej kampane na svete na podporu trvalo udržateľnej mobility v mestách. Výnimkou pritom nie je ani Banská Bystrica.

Cieľom kampane je povzbudiť samosprávy, aby zaviedli a podporovali opatrenia udržateľnej mestskej mobility, aby vyzvali svojich obyvateľov využívať pre prepravu multimodálnu dopravu (peši, bicyklom či hromadnou dopravou) ako alternatívu osobnej motorovej dopravy. Motto aktuálnej kampane 2015 je Choose. Change. Combine – Vyber. Zmeň. Kombinuj. Pozrite, čo všetko sa chystá počas Európskeho týždňa mobility v meste pod Urpínom.

Program ETM 2015 v Banskej Bystrici

Streda – 16. september 2015

  • 15:00 – 18:00, Námestie SNP – Slávnostné odštartovanie Európskeho týždňa mobility a Týždňa dobrovoľníctva 2015 v Banskej Bystrici za účasti primátora mesta – súťaže, hry a tvorivé dielne pre deti, veľtrh neziskových organizácií, elektro bicykle, triximobil, kultúrny program, anketa spojená s tombolou (každý účastník podujatia bude mať možnosť vyplniť anketový hárok na tému mobilita a dobrovoľníctvo, čím sa automaticky dostáva do žrebovania o atraktívne ceny)
  • 15:30 – 17: 30, Námestie SNP – Goldsprint – cyklosúboj – Banská Bystrica prijala výzvu mesta Bratislava – súboj cyklistov na trenažéroch Goldsprint. Účastníci dvojhodinového zápolenia podporia myšlienku Európskeho týždňa mobility – Mestá patria aj bicyklom! Zapojiť sa môže každý, kto prejaví záujem. Bicyklový šprint si vyskúšajú aj primátori oboch zúčastnených miest.
  • 18:00 – 20:00, Záhrada – Centrum nezávislej kultúry – Záhradné dišputy: Pešia zóna (inak) – diskusia o výzvach, ktoré sú na Slovensku pri plánovaní peších zón. Jej účastníci diskusie sa dozvedia ako sa plánovali a realizovali pešie zóny v Banskej Bystrici, Zvolene a Martine. Čo sa podarilo a čo je inak oproti plánom. Predstavené budú inšpiratívne a pozitívne spôsoby riešenia problémov peších zón a odporúčania pre budúce projekty peších zón, či ich revitalizácie.

Sobota – 19. september 2015

  • 9:30, Námestie SNP – Cyklofest – tradičné podujatie pre všetkých, ktorí majú chuť vyskúšať si jazdu na bicykli v mnohopočetnom pelotóne. Vybrať si bude možné z dvoch okruhov: veľký – cca 20 km – pre zdatných cyklistov a malý – cca 5 km – vhodný pre rodiny s deťmi, seniorov a menej zdatných cyklistov. Po dojazde oboch pelotónov je pripravený v Záhrade – CNK program s občerstvením.

Utorok – 22. september 2015

  • 6:00 – 18:00, Námestie Štefana Moysesa – Deň bez áut – parkovisko v centre mesta trochu inak – ukážka toho, ako môže vyzerať centrum mesta bez áut.

Sprievodné podujatia ETM 2015:

  • S hadom na zebre (využívanie ekologických druhov dopravy na presun do a zo školy, súťaž pre deti prvého stupňa ZŠ) šoly sa môžu do súťaže registrovať online
  • Celotýždňová osvetová kampaň Vyber. Zmeň. Kombinuj. (Prehodnocujme svoje dopravné návyky, buďme k sebe ohľaduplní vo verejnom priestore, Správne kombinuj/DO THE RIGHT MIX)
  • VII. Ročník konferencie Cyklistická doprava – konferencia o cyklistickej doprave, cykloturistike a udržateľnej mobilite (6. – 7. Október 2015).

Zdroj: Občianska cykloiniciatíva Banská Bystrica

Foto: ilustračné

Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM