Jakub Forgács Správy

Zvolenský URGENT čelí náporu opitých. Vedúca sestra: Patria medzi najťažšie zvládnuteľných

Za pomerne krátky čas, len za január a do 15. februára 2023, evidujú na urgentnom príjme už 27 opitých pacientov.

Ilustračný obrázok k článku Zvolenský URGENT čelí náporu opitých. Vedúca sestra: Patria medzi najťažšie zvládnuteľných
2
Galéria
Zdroj: Nemocnica AGEL Zvolen

Sú tu preto, aby nás liečili, aby poskytli prvú pomoc a v akútnych prípadoch zachraňovali životy. Lekárov a sestry urgentného príjmu vo Zvolene čoraz viac ohrozujú a komplikujú im prácu pacienti pod vplyvom alkoholu. Informovala o tom hovorkyňa AGEL SK Martina Pavliková so slovami, že od začiatku roka je intoxikácia alkoholom pomerne častá diagnóza. V rámci akcie Suchý február na to upozorňujú odborníci z Nemocnice AGEL Zvolen.

Desiatky opitých

Objavia sa z ničoho nič na urgentnom príjme, sú nevyspytateľní, neraz ťažko zvládnuteľní a agresívni, ohrozujú seba, zdravotníkov, ale aj ostatných pacientov, je s nimi enormne ťažká komunikácia. "Pacienti pod vplyvom alkoholu sa u nás objavujú čoraz častejšie a patria do skupiny najťažšie zvládnuteľných pacientov, ak hodnotíme ich správanie,“ hovorí Mgr. Katarína Liptáková, vedúca sestra urgentného príjmu.

"Za pomerne krátky čas, len za január a do 15. februára 2023 evidujeme už 27 opitých pacientov. To predstavuje 1,5% prípadov,“ poznamenala.

V rôznom stave

Najčastejšie ide u týchto pacientov o diagnózu depresívna porucha, lekári musia riešiť úrazy, ktoré si v stave opitosti ľudia spôsobia, ešte horšie sú intoxikácie v kombinácii s liekmi a pokusy o samovraždu. "Samozrejme, je s tým spojená hepatopatia, časté sú taktiež epileptické záchvaty u pacientov konzumujúcich alkohol a dyspeptické syndrómy horného gastrointesti­nálneho traktu. Poslednou skupinou sú pacienti zo skupiny asociálov,“ dodáva odborníčka z aktuálnych skúseností.

Pokiaľ to zdravotný stav alkoholika či intoxikovaného pacienta vyžaduje, sú samozrejme hospitalizovaní a prijatí na príslušné oddelenie. Výber oddelenia záleží na ďalšej diagnóze pacienta. Úraz spravidla končí na chirurgickom oddelení, epileptický záchvat na neurologickom a dyspeptické ťažkosti na internom oddelení.

Sociálne problémy

Zo skúsenosti zdravotníckych pracovníkov medzi najčastejšie dôvody konzumácie alkoholu patria sociálne problémy. Pacienti nedokážu vyriešiť svoje životné problémy a riešia ich konzumáciou alkoholu. Dôležité je mať stále na vedomí, že od začiatku 80. rokov 20. storočia je syndróm závislosti od alkoholu zaradený do Medzinárodnej klasifikácie chorôb. Preto je potrebné pristupovať k danej problematike ako ku akejkoľvek inej diagnóze. Nie je na mieste znevažovanie, smiech, odsudzovanie, potrebné je vyhľadať odbornú pomoc.

Skúsená odborníčka hovorí, že alkohol privádza ľudí aj k nepochopiteľným konaniam, skratom, reakciám. Výnimkou nie sú ani tie úsmevné. "Asi k tým najviac úsmevným patrí hláška jednej pacientky, ktorá nás poprosila, či by namiesto infúzie nemohla do žily dostať vychladenú 12-tku pivo,“ spomína Liptáková a z dlhoročnej skúsenosti dodáva: Každý príbeh má svoje rozuzlenie, preto je dobré počkať triezvy až do konca.“

Ďalšie správy z domova i zo sveta nájdete aj na Dnes24, Facebooku a Instagrame.

Ďalšie aktuálne správy

Vedúca sestra urgentného príjmu
2
Galéria
Zdroj: Nemocnica AGEL Zvolen
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM