Jakub Forgács Správy

Zvolenskú škôlku čaká ZBÚRANIE: Čo bude s deťmi, kým postavia novú? FOTO

Mesto sa púšťa do projektu, na konci ktorého deti nielenže zavítajú do úplne nových priestorov, ale rozšíri sa aj samotná kapacita.

Ilustračný obrázok k článku Zvolenskú škôlku čaká ZBÚRANIE: Čo bude s deťmi, kým postavia novú? FOTO
8
Galéria
Zdroj: Mesto Zvolen

Budova Materskej školy 1. mája pochádza zo začiatku 80-tych rokov. Je v zlom technickom stave, pred sebou má už len posledné mesiace života. Nahradia ju úplne nové priestory. Výstavbu mesto mieni financovať z eurofondov, počíta aj so zvýšením kapacity. Informoval o tom hovorca Mesta Zvolen Martin Svatuška so slovami, že nezaniknú ani tamojšie jasle, ktoré budú presťahované do priestorov súčasného Centra voľného času na Sekieri.

Vyššia kapacita

Škôlka stojí nad zvolenskou nemocnicou už celých 40 rokov. „V prípade tak starej drevostavby ide o vek na hranici životnosti. Charakter vtedy použitých materiálov je predsa len úplne odlišný od tých dnešných. Odzrkadľuje sa to v potrebe neustálych opráv, taktiež vo vysokých tepelných stratách a tým pádom aj vo vysokých nákladoch na vykurovanie. Okrem toho sa kedysi stavalo z materiálov, ktoré môžu byť za istých okolností nebezpečné pre zdravie. Najviditeľnejšími vadami sú rozsiahle praskliny na vonkajších i vnútorných stenách. Keď to všetko zohľadníme, keď si prerátame, koľko by stála komplexná rekonštrukcia, prídeme k tomu, že je najrozumnejšie odstrániť pôvodnú budovu a nahradiť ju novou,“ hovorí Alena Vaľková, vedúca odboru správy majetku zvolenskej radnice.

Mesto sa tak púšťa do projektu, na konci ktorého deti nielenže zavítajú do úplne nových priestorov, ale rozšíri sa aj samotná kapacita. „Počítajúc bez jaslí, ktoré momentálne sídlia v tej istej budove, sa počet detí navštevujúcich materskú školu v budúcnosti zvýši z 80 na 120,“ uvádza vedúca odboru školstva, Zuzana Almáši Koreňová.

Pomôcť majú celému projektu eurofondy. „Budeme sa uchádzať o prostriedky z Plánu obnovy a odolnosti. Podľa prepočtov by malo ísť o príspevok vo výške 17.400 eur na dieťa. Ak počítame s kapacitou 120 detí, pôjde o viac ako dva milióny. Ide o jedinečnú možnosť získania peňazí. Znalecký posudok preukázal riziko ohrozenia zdravia detí v prípade narušenia stien a stropov škôlky, v ktorej sa nachádza azbest takmer všade. Preto sme sa rozhodli okamžite konať,“ vysvetľuje zvolenský primátor Vladimír Maňka a dodáva: „Boli by sme radi, keby do roka a do dňa od odstránenia stavby stála na jej mieste nová.“ Rýchlosť postupu prác by podľa jeho slov mala byť zaručená tým, že pôjde o drevostavbu a tiež možnosťou stavať na pôvodných základoch.

Viac o tom, čo bude s deťmi zo škôlky, sa dočítate na nasledujúcej strane.

Ďalšie aktuálne správy

V OBRAZOCH: Budovu škôlku zbúrajú, na jej mieste vyrastie nová
8
Galéria
Zdroj: Mesto Zvolen
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM