Správy

ŽOS Zvolen boduje aj v zahraničí: Drvivú väčšinu tržieb zinkasuje práve odtiaľ

ŽOS Zvolen je jednou z popredných slovenských spoločností zameraných na opravu motorových a elektrických rušňov a motorových jednotiek. Ako sa jej darilo v uplynulom roku?

Ilustračný obrázok k článku ŽOS Zvolen boduje aj v zahraničí: Drvivú väčšinu tržieb zinkasuje práve odtiaľ
Zdroj: TASR/Lenka Krošláková

Až 75 percent tržieb od zahraničných zákazníkov zinkasuje tento rok opravárenská spoločnosť ŽOS Zvolen. Opravy a modernizácie vagónov a lokomotív tak v tomto roku výrazne prekonajú tie pre tuzemských zákazníkov. Ak výraznejšie nezasiahne do hry pandémia, celkový objem tržieb zo zahraničia sa vo firme vyšplhá takmer na 20 miliónov eur.

Úspechy v medzinárodných súťažiach

„Výrazné zvýšenie objemu prác pre zahraničné spoločnosti nám umožnilo úspešne zvládnuté medzinárodné súťaže. Opravy a modernizácie pre České dráhy budú v roku 2022 jedným z našich najdôležitejších projektov,“ uviedol generálny riaditeľ ŽOS Imrich Czére.

Rekonštrukcia, ktorá zahŕňa generálnu opravu motorov a podvozkových častí, ale aj prispôsobenie jednotiek na prevádzku v Česku, sa vykoná na vyše 130 motorových jednotkách typov RS1, D6460 či radu 814.0.

Modernizácia motorových jednotiek bude zameraná aj na výmeny rádiostaníc, implementáciu českého jazyka. Vynovenie so sebou prinesie i zvýšenie komfortu pre českých cestujúcich inštaláciou Wi-Fi, zásuviek na 230 V aj USB či dosadenie klimatizácií. Vlaky dostanú tiež náter českého dopravcu.

Čo plánujú v roku 2022?

„V priebehu tohto roka plánujeme do zahraničia expedovať 12 modernizovaných jednotiek, vagónov a lokomotív. Verím, že kvalita práce v našom závode bude naďalej svedčiť v náš prospech a uspejeme aj v ďalších pripravovaných súťažiach,“ pripomína Czére.

Za minulý rok vyhrala ŽOS Zvolen štyri medzinárodné a dve domáce súťaže. „Úspešne zvládnuté minuloročné súťaže posúvajú ŽOS Zvolen ešte viac na úroveň medzinárodne rešpektovanej spoločnosti,“ pripomenul Czére.

ŽOS Zvolen je jednou z popredných slovenských spoločností zameraných na opravu motorových a elektrických rušňov a motorových jednotiek. Zamestnáva približne 400 ľudí. Výrazným portfóliom sú subdodávky komponentov pre iných výrobcov koľajových vozidiel.

Ďalšie správy z domova i zo sveta nájdete aj na Dnes24, Facebooku a Instagrame.

Foto: ilustračné

Ďalšie aktuálne správy

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM