Správy

Vlaky medzi Zvolenom a Šahami sú bez sprievodcov, lístky si treba kúpiť vopred

Cieľom zmeny je napríklad prenesenie zodpovednosti za cestovanie s platným cestovným lístkom na cestujúceho.

Ilustračný obrázok k článku Vlaky medzi Zvolenom a Šahami sú bez sprievodcov, lístky si treba kúpiť vopred
Zdroj: TASR

Bez sprievodcu jazdí od 15. decembra v tomto roku opätovne zavedený vlakový spoj medzi Zvolenom a Šahami. Cestujúci si lístok na vlak musia zakúpiť vopred na železničných staniciach vo Zvolene a v Čate alebo prostredníctvom SMS, mobilnej aplikácie Ideme vlakom či v e-shope.

Vlakom bez sprievodcu

„Znamená to, že cestujúci nastupuje do vlaku s cestovným lístkom a v prípade papierového cestovného dokladu si ho označí v označovači,“ uviedol hovorca Železničnej spoločnosti Slovensko (ZSSK) Tomáš Kováč. „Cestujúci s nárokom na bezplatnú prepravu sa prepravuje iba na základe predloženia preukazu na bezplatnú prepravu,“ dodal.

Cieľom tejto zmeny je prenesenie zodpovednosti za cestovanie s platným cestovným lístkom na cestujúceho, zvýšenie dopravnej efektivity, zlepšenie konkurencieschop­nosti ZSSK a efektívnejšie využívanie pracovného času rušňovodiča a vlakového personálu.

Prevádzka na trati Zvolen – Šahy, respektíve Čata, bola obnovená v januári 2019 po 16 rokoch. Trend počtu prepravených osôb hodnotí ZSSK ako pomaly rastúci. Podľa Kováča sa aktuálne jednosmerne na úseku prepraví okolo 350 cestujúcich denne. Na trati pritom jazdí desať vlakov oboma smermi v pracovných dňoch a dva vlaky oboma smermi počas víkendu.

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM