Správy

Umelé bazény aj výsadba stromov: Pre psíky v ÚTULKU prijali v HORÚČAVÁCH viacero opatrení

Od roku 2008 je občianske združenie Pes v núdzi útočiskom pre psy, ktoré z rôznych dôvodov nemajú svojho majiteľa.

Ilustračný obrázok k článku Umelé bazény aj výsadba stromov: Pre psíky v ÚTULKU prijali v HORÚČAVÁCH viacero opatrení
Zdroj: TASR/Kristína Mayerová

Občianske združenie (OZ) Pes v núdzi, ktoré sa stará o psy bez majiteľa, prijalo pri kotercoch pre aktuálne horúce počasie viacero opatrení. Pre TASR to uviedla Dominika Michaláková z OZ, ktoré sídli v obci Budča vo Zvolenskom okrese.

Tieň aj bazény

Ako priblížila, počas horúčav majú všetky psy zatienené koterce a časti výbehov. Dodala, že majú neustály prístup k vode a počas prechádzok sa môžu kúpať v laminátových a aj menších umelých bazénoch. Niektoré z nich majú túto možnosť aj vo výbehoch. „Venčenie zabezpečujeme v skorších ranných a neskorších večerných hodinách, keď je menšie teplo a psy majú pokojný režim,“ objasnila s tým, že pre zlepšenie klímy vysadia v areáli pre zvieratá stromy. Do budúcna by mali podľa jej slov poskytnúť prirodzený tieň, ktorý im na pozemku doteraz chýbal. Michaláková konštatovala, že v súčasnosti sa starajú o 13 psov, z ktorých väčšina je veľkého vzrastu. Informovala, že všetky sú na adopciu.

Od roku 2008 je občianske združenie útočiskom pre psy, ktoré z rôznych dôvodov nemajú svojho majiteľa. „Na vine vysokého počtu nechcených, týraných a vyhodených psov je predovšetkým zlyhanie ľudského faktora,“ zdôraznila a doplnila, že im poskytujú každodennú starostlivosť a zároveň im hľadajú nové stabilné a zodpovedné domovy. Za úspech považujú vyše 2000 psov v nových rodinách.

Pomoc s venčením

Poznamenala, že pomoc formou prechádzok so psami je vítaná neustále. „Venčiť či inak pomôcť je možné po predchádzajúcej dohode o čase príchodu a výbere psíka. Záujemca by mal byť dospelá osoba. Robíme aj spoločné venčenie alebo deň otvorených dverí, aby ľudia vedeli, ako fungujeme,“ potvrdila Michaláková. Zhrnula, že o psy a aktivity združenia sa dobrovoľníci starajú vo svojom voľnom čase popri zamestnaniach, škole a rodinách.

Ďalšie správy z domova i zo sveta nájdete aj na Dnes24, Facebooku a Instagrame.

Foto: ilustračné

Ďalšie aktuálne správy

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM