Kultúra

Na Zvolenskom zámku budú hovoriť o grafických inšpiráciách neskorogotickej maľby

Grafické inšpirácie neskorogotickej maľby budú témou najbližšieho stretnutia priaznivcov umenia a kurátorov v Slovenskej národnej galérii na Zvolenskom zámku.

Ilustračný obrázok k článku Na Zvolenskom zámku budú hovoriť o grafických inšpiráciách neskorogotickej maľby
Zdroj: TASR

Toto stretnutie sa uskutoční vo štvrtok 29. novembra o 18. hodine. Odborné výklady spojené s prednáškami na netradičné témy týkajúce sa tradičného umenia sa konajú v rámci cyklu Pozrime sa na to štýlovo.

Počas večera sa kurátori SNG zamerajú na dôležité míľniky v dejinách umenia a na vybranom diele priblížia návštevníkom dané výtvarné obdobie. Následne prebehne prednáška s pozvanými hosťami a odborníkmi z rôznych oblastí.

Témou aktuálnych prednášok bude vplyv drevorezov a medirytín na tabuľové maliarstvo na prelome stredoveku a novoveku. Ako sa píše na stránke SNG, v druhej polovici 15. storočia prišlo k oživeniu nástenného, no najmä tabuľového maliarstva. „Niekedy išlo o inšpiráciu, preberanie jednotlivých motívov i celých kompozícií, inokedy priam otrocké kopírovanie. Na príkladoch niekoľkých originálov si ukážeme mechanizmus prenosu foriem z jedného umeleckého druhu do druhého a budeme sa venovať aj narastajúcemu významu nového média na prahu novoveku,“ približuje stránky galérie.

Prednášajúcimi budú vedúci kurátor zbierok starého umenia SNG Dušan Buran a historik umenia Martin Čičo, pôsobiaci v SNG ako kurátor zbierky starej kresby a grafiky.

Foto: archívne

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM