Správy

Na prírodnom cintoríne vo Zvolene pochovali desiatky ľudí: Pribudlo aj niekoľko NOVINIEK

Zatiaľ, čo niektoré posledné rozlúčky na prírodnom cintoríne boli komorné, iné boli väčšími spomienkovými slávnosťami, na ktorých oslavovali životy zosnulých.

Ilustračný obrázok k článku Na prírodnom cintoríne vo Zvolene pochovali desiatky ľudí: Pribudlo aj niekoľko NOVINIEK
Zdroj: TASR/Lenka Krošláková

Na prírodnom cintoríne Záhrada spomienok vo Zvolene v tomto roku zorganizovali 28 uložení popola zosnulých do kvetinových záhonov a okolo stromov. Uviedla to správkyňa Záhrady spomienok Andrea Uherková.

Už aj celé telá

Ako dodala, niektoré posledné rozlúčky boli komorné, iné boli väčšími spomienkovými slávnosťami, na ktorých oslavovali životy zosnulých. „Ľudia, ktorí prichádzali na tieto rozlúčky, nevedeli čo od nich majú čakať, pretože tu boli prvýkrát. Stretávame sa však s pozitívnymi ohlasmi a po obradoch odchádzajú hostia očarení miestom, s ktorým sa doteraz nestretli.“

Za úspech v tomto roku považuje to, že v areáli prírodného cintorína budú môcť pochovávať už aj celé telá mŕtvych.

„Vytvárali sme nové miesta, ktoré budú slúžiť na tento účel. Rozsiali sme na ne kvitnúcu lúčnu zmes. Slúžiť budú ako živé náhrobky namiesto kamenných platní. Užitočná bude kvetinová lúka aj pre ďalší hmyz, nie iba pre včely v úli v záhrade,“ podotkla s tým, že na pochovávanie celých tiel vytvorili v záhrade približne 100 miest. Začať by s ním mali v marci budúceho roka.

O tom, čo ešte pribudlo na prírodnom cintoríne, sa viac dočítate na ďalšej strane,.

Ďalšie aktuálne správy

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM