Správy

Na Dušičky sa chystajú aj zvolenskí aktivisti: Rozhodli sa triediť odpad z cintorínov

Nultý ročník tejto akcie bude v spolupráci so spoločnosťou, ktorá vo Zvolene zabezpečuje odvoz a likvidáciu odpadu.

Ilustračný obrázok k článku Na Dušičky sa chystajú aj zvolenskí aktivisti: Rozhodli sa triediť odpad z cintorínov
Zdroj: TASR/Roman Hanc

Zvolenskí aktivisti a dobrovoľníci budú počas nadchádzajúceho dušičkového obdobia triediť odpad z cintorínov. Potvrdil to zvolenský aktivista Pavol Krajči. Poukázať chcú na nadmernú tvorbu netriedeného odpadu, ktorý ľudia produkujú v období jesenných sviatkov.

Nultý ročník

Ako dodal, jeho veľkú časť síce nie je možné ďalej recyklovať či zhodnotiť, približne polovica je však biologicky rozložiteľný odpad.

„Ten môžeme kompostovať a ďalej využívať,“ zhrnul. „Napriek tomu pre nedostatočné povedomie o triedení odpadu, konzumný prístup k sviatkom a absenciu košov na triedený odpad na miestach posledného odpočinku väčšina vyprodukovaného odpadu končí na skládkach či v spaľovniach,“ podotkol.

Podľa neho nultý ročník tejto akcie bude v spolupráci so spoločnosťou, ktorá vo Zvolene zabezpečuje odvoz a likvidáciu odpadu. „Zriaďujeme tri hlavné kontajnerové stojiská na biologický odpad, vytriedené zložky a zmiešaný netriedený odpad. Dve sa budú nachádzať na hlavnom mestskom cintoríne na Zlatom Potoku a jedno na menšom cintoríne v mestskej časti Môťová,“ zdôraznil s tým, že druhým krokom je rozmiestnenie informačných tabúľ. Ľudí budú učiť, ako správne vytriediť jednotlivé zložky obalov. „Tretím krokom sú dobrovoľníci, ktorí budú koordinovať. Pozostalým budú počas Sviatku všetkých svätých pomáhať s triedením. Kde patrí sklenený kahanec od vosku, plastová sviečka, kovový vrch kahanca a čo robiť so živou kyticou, ktorú pokope drží kovová sieťka,“ poznamenal.

Viac o tomto nápade sa dočítate na ďalšej strane.

Ďalšie aktuálne správy

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM