Jakub Forgács Správy

Bude OBCHVAT Zvolena nakoniec viesť mestom? Primátor Maňka REAGUJE

Variant obchvatu popod Lučenenckú cestu bol vyhodnotený ako najvhodnejší z pohľadu vplyvov na životné prostredie, s dobrým dopravným prínosom, ktorý obslúži najväčšie územie.

Ilustračný obrázok k článku Bude OBCHVAT Zvolena nakoniec viesť mestom? Primátor Maňka REAGUJE
Zdroj: Mesto Zvolen

Hovorca Mesta Zvolen, Martin Svatuška, médiám sprostredkoval vyjadrenie primátora Vladimíra Maňku k správe o výsledkoch posudzovania vplyvov na životné prostredie v prípade jednotlivých variant cestného obchvatu mesta Zvolen. Prečítať si ju môžete v plnom znení.

Nutné riešenie

"Denne nám po Lučeneckej ceste prechádzajú tisíce vozidiel, vrátane veľkých kamiónov a nákladných áut. Trpí životné prostredie v celom meste, trpia cestujúci a obyvatelia sídliska Sekier sú v ranných či popoludňajších špičkách doslova odrezaní od mesta. Je preto nevyhnutné, aby štát konečne pristúpil k riešeniu.

Už začiatkom roka som verejne informoval, že sme analyzovali aj možnosť trasovania rýchlostnej cesty R2 popod Lučeneckú cestu. Rokovali sme vtedy so stavebnými inžiniermi i s firmou, ktorá podobné stavby realizuje doma i v zahraničí. Takáto možnosť podľa odborníkov nebude príliš náročná na čas ani na znečistenie okolia v procese samotnej výstavby. Účinné filtre vyčistia odsávaný vzduch z tunela. Vo vzťahu k súčasnému stavu sa ekológia v meste výrazne zlepší.

Projektanti nás vtedy uistili, že vedia cestu naplánovať tak, aby nebola v kolízii so žiadnym z domov. Pomocou vyvolaných investícií by sme zase mohli zlepšiť dopravnú situáciu aj na cestách v centre nášho mesta. Azda sme vtedy s našimi úvahami trochu predbehli dobu.

Najvhodnejší variant

V týchto dňoch sa totiž dozvedáme, že práve variant popod Lučenenckú cestu bol vyhodnotený ako najvhodnejší z pohľadu vplyvov na životné prostredie, s dobrým dopravným prínosom, ktorý obslúži najväčšie územie. Kompletné výsledky si určite poriadne preštudujeme. Prípadnú možnosť výstavby rýchlostnej cesty popod Lučenenckú cestu rozhodne preberieme s obyvateľmi sídliska Sekier.

Očakávame, že do konca mesiaca nám spracovatelia predložia Správu o hodnotení vplyvov na životné prostredie, ku ktorej usporiadame verejné prerokovanie."

Ďalšie správy z domova i zo sveta nájdete aj na Dnes24, Facebooku a Instagrame.

Foto: ilustračné

Ďalšie aktuálne správy

Video: Jakub Forgács / Zdroj: Dnes24.sk
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM