Barbara Dallosová Rôzne Správy

Žiarsky dom, v ktorom zastal čas: Po novom ho zbadáte už z diaľky

Pôvodný dom zo svätokrížskych čias radnica rekonštruuje už mesiace. Po posledných prácach bude dom neprehliadnuteľný aj od vonka.

Ilustračný obrázok k článku Žiarsky dom, v ktorom zastal čas: Po novom ho zbadáte už z diaľky
Foto: DuPe - / Zdroj: DuPe

V Žiari nad Hronom pokračuje rekonštrukcia Svätokrížskeho domu, ktorý mesto kúpilo so zámerom vytvoriť akýsi skanzen života našich predkov v 19. storočí. Cieľom radnice je pri prácach zachovať autenticitu objektu. Hoci rekonštrukcia ešte nie je hotová, na nádvorie mohli návštevníci zavítať počas akcií ako jarmok či oslavy mesta.

Storočná strecha, dvestoročné okná

V súčasnosti robia pracovníci mestskej firmy Komunálne služby novú vonkajšiu fasádu. ,,V tomto roku sa upravuje hlavná budova Svätokrížskeho domu, teda dom samotný. Teraz robia pracovníci Komunálnej spoločnosti fasádu a prebehne tiež výmena strešnej krytiny. Pôvodnú eternitovú krytinu meníme za škridľu, ktorá je viac ako storočná. Získali sme ju zo starej stavby, ktorá sa sanovala," opísal vedúci Kancelárie primátora mesta Martin Baláž. Rovnako ako strecha, i okná, ktoré boli vymenené ešte na jar, získalo mesto z inej historickej stavby a majú viac než 200 rokov.

Na jarmoku dom otvorí bránu

V hospodárskej časti budovy, ktorá dostala novú fasádu už minulý rok, sa nachádzajú tri miestnosti – vináreň domáceho pána, komora a paholkova izba.

,,Postupne sa dostaneme k tomu, že ten dom celý, zvonka i zvnútra, dostane vzhľad z 19. storočia. Po dokončení ho chceme používať ako živý skanzen. Nebude to múzeum s klasickou expozíciou, ale bude spomienkou na našu minulosť. Predovšetkým by mal slúžiť na rôzne podujatia a happeningy. Máme má v pláne realizovať akcie, v rámci ktorých by sme mladšej generácii priblížili život našich predkov, na čo Svätokrížsky dom určite poslúži," hovorí o plánoch Baláž.

Nazrieť na nádvorie Svätokrížskeho domu budeme môcť najbližšie 13. a 14. októbra, na kedy mesto avizuje konanie Žiarskeho jarmoku. Ako sa v ostatných rokoch osvedčilo, na nádvorí Svätokrížskeho domu sa budú počas jarmočného víkendu pripravovať tradičné špeciality.

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM