Rôzne Správy

V dedinke pri Žiari obnovili vyše storočnú sochu: Pre miestnych je srdcovkou, FOTO

Sochu obnovili, no i presunuli. Za socializmu pred ňou totiž vyrástla plechová autobusová zastávka, pre ktorú ju takmer nebolo vidieť.

Ilustračný obrázok k článku V dedinke pri Žiari obnovili vyše storočnú sochu: Pre miestnych je srdcovkou, FOTO
3
Galéria
Zdroj: TASR

V obci Prestavlky v okrese Žiar nad Hronom obnovili viac ako 100-ročnú drevenú sochu sv. Jána Krstiteľa. Zároveň ju premiestnili na nové viditeľnejšie miesto vedľa kruhového objazdu, keďže pred ňu ešte za čias komunizmu postavili oceľovú autobusovú zastávku, ktorá ju celú zakrývala.

Pamiatky postupne obnovujú

,,V roku 2007 sme uznesením obecného zastupiteľstva schválili pamätihodnosti obce, vlastne všetky kamenné kríže a sochy svätých, ktoré sa nachádzajú v katastrálnom území Prestavlky a Dolná Trnávka," uviedol starosta Ján Abrahám s tým, že pamiatky postupne za pomoci grantov a dotácií obnovia.

Drevená socha na kamennom podstavci pochádza ešte z roku 1914. Dal ju postaviť vtedajší richtár Peter Beňo na počesť chlapov, ktorí odišli bojovať do prvej svetovej vojny. Táto zmienka o nej sa nachádza v kronike farnosti Lovčica-Trubín, pod ktorú v tom čase obec Prestavlky spadala.

Socha je aj starostovou srdcovkou

,,V 70. rokoch, neviem, či to bol úmysel, alebo príkaz zhora, postavili pred sochu plechovú autobusovú zastávku. Socha sa tak stala nenápadnou a z cesty ju nikto nevidel. Dlhé roky sa o ňu starala už nebohá pani Veronka Gregušová," poznamenal Abrahám s tým, že socha bola aj jeho srdcovkou, keďže sa námestie, kde sa nachádza, vždy volalo Jánik.

Pôvodný zámer počítal s obnovou originálu a vyhotovením kópie, čo by obec stálo približne 12.000 eur. Keďže sa však tento rok podarilo obci získať grant z Nadácie SPP vo výške 4000 eur, rozhodli sa ju obnoviť a nechať vystavenú. Celkové náklady na jej obnovu sa vyšplhali na 6100 eur.

Nenechajte si ujsť viac noviniek zo Žiaru a okolia a sledujte nás aj na Facebooku a Instagrame.

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM