Barbara Dallosová Rôzne Správy

Najťažšie prípady v žiarskom útulku: Psíci, pre ktorých je zima peklom, FOTO

Chladné počasie neobchádza ani koterce žiarskeho útulku. Pre niektorých psíkov je toto ročné obdobie obrovským trápením.

Ilustračný obrázok k článku Najťažšie prípady v žiarskom útulku: Psíci, pre ktorých je zima peklom, FOTO
10
Galéria
Zdroj: OZ Strážni anjeli

V žiarskom útulku dúfajú v novú rodinu desiatky zvierat. Koterec útulku by mal byť pre psíkov so smutným osudom len dočasným riešením. Žiaľ, útulok sa stáva pre mnohé nemé tváre domovom na dlhé mesiace a psíky rýchlejšie pribúdajú, než odchádzajú do rodín.

Pred časom vyhlásilo OZ Strážni anjeli, ktoré útulok prevádzkuje, kritický stav. Počet psíkov v útulku výrazne prekročil kapacitu a o koterce sa delilo i niekoľko zvierat.

Zima potrápi

V zimných mesiacoch prichádza ďalší problém. Nie všetky psíky sú totiž stavané na dlhý pobyt v zime. Adopcia ešte pred najväčšími mrazmi by pre niektorých bola vykúpením. Ako vysvetľuje Martina Polachová z OZ Strážni anjeli, veľkou pomocou je v týchto prípadoch aj dočasná starostlivosť, kedy psík prečká v teple a pohode aspoň niekoľko týždňov.

Pätica psíkov, ktoré vám predstavíme na fotkách, patrí medzi najťažšie prípady. Z rôznych dôvodov zimné obdobie znášajú veľmi zle. Ako hovorí Polachová, tieto psíky začali i strácať na váhe a nie sú v psychickej pohode.

Ťapko

Osemročný kríženec jazvečíka Ťapko do útulku prijatý v novembri 2015. Žiaľ, pobyt v útulku mu neprospieval od začiatku. Nad zdravotnými problémami však zvíťazil a postaviť sa na nohy mu pomohla aj dočasná opatera. Z Ťapka sa stal veselý a vyrovnaný psík. V studenom koterci však elán znovu stráca a súrne potrebuje milujúcich majiteľov.

Dana

Danka, trojročná fenka jack russel teriéra, je Ťapkova spolubývajúca z koterca. Dana je vhodná do rodinného domu s celoročným prístupom dnu alebo do bytu k aktívnym ľuďom, keďže je veľmi živá a temperamentná. Pobyt v útulku však znáša veľmi zle. Napriek tomu, že dostáva dostatočnú stravu, pracovníkom útulku chudne pred očami a prostredie koterca potrebuje čo najskôr vymeniť za domácu pohodu.

Morgen

Ďalšou nemou tvárou je psík so smutným príbehom. Morgen má vyše tri roka a je to kríženec slovenského kopova. Morgen je svojhlavý psík, ktorému život komplikuje hendikep. Nevidí na jedno oko. Urastený psík je vhodný do rodinného domu s prístupom dnu a na adopciu pôjde očkovaný, čipovaný a kastrovaný.

Riky

Riky už svoj domov mal, zomrela mu však majiteľka a prekvapený psík sa ocitol v útulku. Jedenásťročný kríženec špica je na svoj vek veľmi vitálny a miluje ľudskú spoločnosť. Žil na dvore, preto je vhodný do rodinného domu s teplou búdou. Riky sa s inými psíkmi a fenkami znesie bez problémov a je vhodný aj k deťom a starším ľuďom.

Gaston

Gaston prišiel do útulku ako urastený psík, pobyt v koterci sa však na ňom výrazne podpísal. Ako opisujú pracovníci útulku, hoci jesť Gastonovi celkom chutí, kedysi mohutnému zvieratku už trčia rebrá a bedrové kosti. 2,5-ročný čierny krásavec totiž nie je v psychickej pohode a v koterci sa nervózne krúti dokola. Naozaj súrne potrebuje nájsť domov alebo aspoň dočasnú opateru, kde sa dá do poriadku.

V prípade záujmu o adopciu alebo dočasnú starostlivosť volajte na telefónne čísla: 0908 661 737, 0948 082 206. Po­nuku všetkých psíkov určených na adopciu nájdete na FB stránke OZ Strážni anjeli.

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM