Barbara Dallosová Rôzne Šport Správy

Na žiarskom gympli sa stretla podarená partia: Chalani s historickým úspechom

Posledný úspech svedčí o tom, že osemročný odbor na Gymnáziu Milana Rúfusa vychytal silnú zostavu. Dôvod na radosť má škola športový klub.

Ilustračný obrázok k článku Na žiarskom gympli sa stretla podarená partia: Chalani s historickým úspechom
Zdroj: BK MŠK Žiar n. Hronom

Žiarske Gymnázium Milana Rúfusa vychováva aj športové talenty. Ako hovorí Norbert Nagy, tréner žiarskeho basketbalového klubu a zároveň učiteľ na našom gympli, na osemročnom študijnom odbore aktuálne funguje veľmi dobrá partia basketbalistov.

Silná zostava

Na nedávno skončených Majstrovstvách Slovenska v basketbale chlapcov ZŠ v Seredi chlapci vo finálovom súboji s Levicami po polčase siahali na titul školských majstrov Slovenska. Hoci im ušiel tesne, ich úspech je aj tak historickým.

,,Pre svoju školu doniesli domov historicky najvzácnejší kov, prvé striebro v športových celoslovenských súťažiach. Svojej škole tak k šesťdesiatym narodeninám pripravili naozaj ukážkový darček," neskrýva hrdosť Nagy.

Presadiť sa v konkurencii stoviek základných škôl podľa neho nebolo vôbec jednoduché. ,,Kým iné základné školy vyberajú svoje talenty zo stoviek svojich žiakov, na žiarskom gymnáziu sú v kategórii ZŠ otvorené len štyri výberové triedy – prima, sekunda, tercia a kvarta. Tento rok sa nám ale zhodou okolností zišla silná skupina kvarťanov, kadetov BK MŠK Žiar nad Hronom, doplnená šikovnými hráčmi klubu aj v ostatných troch triedach," objasnil.

Reprezentanti žiarskeho gymnázia sa museli v priebehu školského roka postupne prebiť okresným, regionálnym a krajským kolom. Všetky kvalifikácie zvládli bez zaváhania a tak im nič nebránilo zabojovať v rámci víťazov krajov SR o najcennejšie kovy na školských majstrovstvách Slovenska.

,,V šesťdesia­tročnej histórii školy sa len trikrát podarilo reprezentantom gymnázia vrátiť sa domov z takejto akcie s medailou. Vždy to bola však „len“ medaila bronzová," vysvetľuje Nagy.

Palubovka potrápila

V základnej skupine hráčom trochu komplikovala život kvalita hracej plochy. Žiarčania najprv s prehľadom porazili Bratislavčanov o 24 bodov. Následne však v zápase s Levicami, v ktorom po celý čas viedli, a len v závere tretej štvrtiny pustili súpera do tesného vedenia, sa stretnutie po dohode oboch trénerov pre nespôsobilosť palubovky nedohralo a skončilo sa aktuálnym tesným vedením Levíc.

,,V zápase, v ktorom už obe školy mali istý postup do semifinále turnaja, uprednostnili vedenia oboch výprav zdravie hráčov pred víťazstvom, pretože pádov na šmykľavom povrchu už bolo priveľa," ozrejmil rozhodnutie trénerov Nagy.

Rozhodlo aj šťastie

V semifinále, ktoré sa už hralo v športovej hale Sokolovňa, na Žiarčanov čakal húževnatý súper zo Spišskej Novej Vsi. Spišiaci síce podľa trénera rýchlo prehrávali o viac ako desať bodov, po prestriedaní žiarskeho tímu sa však dokázali vrátiť do zápasu a hru vyrovnali. Po timeoutoch a následnom zvýšení dôrazu ale naši ukázali, že sú kvalitnejším tímom a zápas nakoniec doviedli do pohodlného víťazstva o 21 bodov.

Vo finále na hráčov nášho gympla čakal tím Levíc, z basketbalovej školy ZŠ Saratovská, ktorý disponoval o niečo vyrovnanejšou lavičkou, a mohol si tak v zápase dovoliť väčšiu rotáciu hráčov.

,,Na ihrisku sa viac bojovalo ako tvorilo a tak o všetkom nakoniec rozhodovalo aj väčšie športové šťastie. Žiarčania dokázali nepriaznivo sa vyvíjajúce finále otočiť zo stavu 10:17 na 27:19. Levičania ostali ako obarení, a vyzeralo to, že pôjdeme do šatní s polčasovým náskokom a psychickou výhodou. Prišli však školácke chyby na rozohrávke, spôsobené nepozornosťou z únavy, a do šatní sa nakoniec šlo za stavu 27:24 pre Žiar nad Hronom. Druhý polčas bol herne veľmi vyrovnaný, čo však Leviciam do koša padlo, Žiaru zase vypadlo," opisuje finálový súboj Nagy. Hoci desaťbodové manko ešte Žiarčania dokázali stiahnuť na štyri body, nepremenili posledné dve minúty na dvojtakt z protiútoku, súper dal trojku a z dvojbodového rozdielu bol opäť sedembodový.

,,Hovorí sa, že bronz je lepší ako striebro, pretože striebro získavate po prehratom a bronz po vyhratom zápase. Aj toto sa dalo chlapcom po záverečnom klaksóne čítať z tvárí. Sám som bol veľmi sklamaný a slzy sme viacerí držali chlapsky na krajíčku. Rýchlo sme sa však otriasli, uvedomujúc si, čo sa nám pre našu školu a naše mesto v basketbale podarilo! Byť vicemajstrom Slovenska zo všetkých základných škôl na Slovensku je úspech, ktorí si chlapci uvedomia až časom. Keď už budú stredoškoláci na „veľkom gympli“. A potom môžu opäť zabojovať," skonštatoval na záver tréner a učiteľ v jednom.

Žiarske gymnázium reprezentovali:

Kvarta: Juraj Kret, Juraj Greguš, Jakub Švec, Jakub Babiak, Richard Truben, Pavel Király, Patrik Herich
Tercia: Adam Galko, Matej Bobok
Sekunda: Matej Tončík, Adam Vonkomer
Prima: David Trubem

Výsledky Žiaru a celkové umiestnenie

Skupina:

  • Gymnázium Milana Rúfusa Žiar nad Hronom : ZŠ Holíčska Bratislava 64:40
  • Gymnázium Milana Rúfusa Žiar nad Hronom : ZŠ Saratovská Levice 41:43

Semifinále:

  • Gymnázium Milana Rúfusa Žiar nad Hronom : ZŠ Kožucha Spišská Nová Ves 67:46

Finále:

  • Gymnázium Milana Rúfusa Žiar nad Hronom : ZŠ Saratovská Levice 49:54

Celkové umiestnenie:

  • 1. ZŠ Saratovská Levice
  • 2. Gymnázium Milana Rúfusa Žiar nad Hronom
  • 3. ZŠ Kožucha Spišská Nová Ves
  • 4. ZŠ Komenského Poprad
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM