Správy

Kremničania si za komunálny odpad priplatia: Poslanci odklepli nový poplatok

Mestu hrozilo, že ak poplatky nezvýši, budúci rok stratí na odpadovom hospodárstve desaťtisíce eur. Zmeny sa dotknú občanov aj podnikateľov.

Ilustračný obrázok k článku Kremničania si za komunálny odpad priplatia: Poslanci odklepli nový poplatok
Zdroj: TASR/František Iván

Obyvatelia Kremnice budú za komunálny odpad po štyroch rokoch platiť o deväť eur viac. Zvýšenie poplatkov schválili poslanci mestského zastupiteľstva. Informoval o tom primátor mesta Alexander Ferenčík.

Rovných tridsať

Na poslednom mestskom zastupiteľstve, ktoré sa pre viaceré prípady ochorenia COVID-19 v rámci mesta uskutočnilo per rollam, poslanci schválili návrh nového všeobecne záväzného nariadenia o miestnom poplatku za komunálne odpady. Suma, ktorú budú obyvatelia Kremnice ročne platiť, sa tak zvýši z doterajších 21 eur na 30 eur.

„Druhou zmenou je zníženie zľavy pre podnikateľov,“ uviedol primátor s tým, že pri poskytovaní reštauračných, kaviarenských alebo iných pohostinských služieb sa zľava znižuje z 63 percent na 50 percent.

Najprv návrh neprešiel

Samospráva sa poplatky za komunálny odpad pokúšala zvýšiť už v októbri, návrh vtedy cez poslancov mesta neprešiel. „Za potrebou zvýšiť miestny poplatok za odpady stoja legislatívne dôvody na strane zákonodarcu a technické podmienky, ktorými sa Slovenská republika zaviazala,“ prezradil Ferenčík. Dodal, že ide najmä o mechanicko-biologickú úpravu odpadu a zavedenie povinnosti zberu kuchynského odpadu zo strany samospráv.

Podľa primátora samosprávy nemajú veľký priestor na riešenie problémov v odpadovom hospodárstve, nakoľko ide o vec legislatívy. „Organizácie zodpovednosti výrobcov majú legislatívnu možnosť vyhnúť sa časti nákladov. Neplnia nám skutočné náklady na triedenie a zabezpečenie systému separovaného zberu,“ povedal primátor. Dodal, že problémom je aj ďalší predaj vyseparovaných zložiek. „Kým niektoré ani nemá kto odobrať, u iných sa platí viac, ako keby sme ich uložili na skládku,“ vysvetlil primátor.

Kremnica podľa vedúcej oddelenia technických služieb mesta Lucie Királyovej vyčíslila na odpadoch v roku 2019 stratu viac ako 41 000 eur, v tomto roku sa môže deficit vyšplhať až na 72 000 eur. Mestu pritom hrozilo, že v roku 2021 by v prípade nezvýšenia poplatkov mohlo na odpadovom hospodárstve stratiť viac ako 180 000 eur.

Ďalšie správy z domova i zo sveta nájdete aj na Dnes24, Facebooku a Instagrame.

Foto: ilustračné

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM