Kultúra

Jane učarovala tisíce rokov stará technika: Jej diela uvidíme aj v Žiari

Celý život sa venovala práci s číslami a zákonom. Potom objavila čaro starej výtvarnej techniky a jej diela mieria do nášho mesta.

Ilustračný obrázok k článku Jane učarovala tisíce rokov stará technika: Jej diela uvidíme aj v Žiari
Foto: Barbara Dallosová / Zdroj: Dnes24.sk

Maľovanie roztaveným farbiacom voskom známe ako enkaustika v podaní Jany Dekýšovej ponúkne najnovšia výstava v Mestskom kultúrnom centre v Žiari nad Hronom. Autorskú výstavu výtvarných diel vytvorených z vosku sprístupnia pre verejnosť vo štvrtok 4. októbra.

Enkaustika je technika, ktorou sa maľovalo už pred 2500 rokmi. Podľa Aleny Kršiakovej z MsKC sa táto časom zabudnutá technika opäť objavila vďaka technickej revolúcii. ,,Jedným z mnohých umelcov, ktorí dokázali oceniť jej úžasné kvality, bol aj Pablo Picasso," podotkla.

Enkaustika učarovala aj Jane Dekýšovej, ktorá sa po celý život venovala práci s číslami a zákonom. K maľovaniu voskom sa dostala náhodou a ako sama uviedla, bola to láska na prvý pohľad. Dnes má za sebou viacero súťaží, v ktorých získali jej diela aj ocenenia.

Okrem európskej techniky, ako sa nazýva maľovanie vyhrievacím enkaustickým perom, používa aj tzv. americkú. Je to postup, pri ktorom sa vosk rozpúšťa v nádobách, takto roztavený sa nanáša štetcom na podkladový materiál a pomocou tepelného rozfúkavacieho telesa sa ďalej tvaruje.

Foto: ilustračné

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM