Správy

Hluk z R1 obyvateľom Brehov stále nedá spávať: Diaľničiari to chcú riešiť štúdiou

Národná diaľničná spoločnosť (NDS) aktuálne hľadá prostredníctvom procesu verejného obstarávania zhotoviteľa hlukovej štúdie na úseku rýchlostnej cesty R1 pri obci Brehy.

Ilustračný obrázok k článku Hluk z R1 obyvateľom Brehov stále nedá spávať: Diaľničiari to chcú riešiť štúdiou
Zdroj: TASR/Martin Baumann , TASR/Henrich Mišovič

Štúdia, ktorú avizuje NDS, poslúži ako podklad pre návrh konkrétnych protihlukových opatrení na danom úseku. Uviedla to hovorkyňa NDS Eva Žgravčáková s tým, že termín realizácie navrhnutých protihlukových opatrení je koniec júna 2024.

Odklad kvôli pandémii

O kontrolné meranie hluku na R1 požiadala ešte začiatkom minulého roku Ministerstvo dopravy a výstavby (MDV) SR obec Brehy, a to po opakovaných sťažnostiach zo strany občanov.

Žiadosť starostu Juraja Tencera ministerstvo prekvalifikovalo na podnet na výkon štátneho zdravotného dozoru a 22. marca 2021 vyzvalo NDS na vykonanie kontrolného merania. Objektívne merania hluku sa však z dôvodu poklesu intenzít cestnej dopravy v dôsledku pandémie nového koronavírusu uskutočnili až vlani na jeseň, pričom vykázali zvýšené hodnoty.

Blízko rodinných domov

„Vzdialenosť cesty od rodinných domov je niekde len asi 100 metrov,“ povedal Tencer. Ako dodal, vybudovanie protihlukových bariér obec žiadala už na začiatku výstavby. Investor však argumentoval, že hlukovú bariéru budú tvoriť násypy s odbočovacími pruhmi.

„Tie však hluk tlmia len čiastočne a iba v niektorých úsekoch,“ vysvetlil starosta. Podľa neho vybudovanie bariér je nutné na úseku s dĺžkou približne 200 metrov.

Foto: ilustračné

Zostaňte v obraze! Ďalšie aktuálne správy zo Slovenska

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM