Rôzne Správy

Fantastický projekt neďalekej základky: Školáci točili dokument v Nórsku!

Neobyčajná základná škola v neďalekej dedinke sa môže popýšiť skvelým projektom. Dokument o vtáčom ostrove sa školáci vydali točiť stovky kilometrov ďaleko.

Ilustračný obrázok k článku Fantastický projekt neďalekej základky: Školáci točili dokument v Nórsku!
Zdroj: TASR

Len pred pár dňami sa školáci a zástupcovia samosprávy z obce Štiavnické Bane vrátili z ďalekej cesty z najvýchodnejšieho mesta Nórska – mesta Vardo. Ich cesta do tejto severskej krajiny nebola náhodná. Dedinka neďaleko Banskej Štiavnice podpísala s týmto nórskym mestom pred niekoľkými mesiacmi partnerskú zmluvu.

Dokument o vtáčom ostrove

Počiatky spolupráce oboch samospráv siahajú ešte do roku 2006, keď sa vtedajší zástupca starostu a dnešný starosta Štiavnických Baní Stanislav Neuschl zaslúžil o osadenie pamätnej tabule rodákovi, známemu astronómovi, matematikovi a fyzikovi Maximiliánovi Hellovi. Na ostrove Vardo pozoroval Hell prechod Venuše cez slnečný disk, tiež tu vyrátal vzdialenosť Slnka od Zeme a urobil tam aj iné objavy.

Jeho ambíciou bolo preto obe obce spojiť a nadviazať spoluprácu, ktorá vyústila do návštevy v uplynulých dňoch. Okrem starostu sa jej zúčastnili aj miestni školáci, ktorí sú známi sokoliarstvom a chovom dravcov na škole. ,,Naši žiaci tam nakrúcali dokument o vtáčom ostrove," priblížil Neuschl s tým, že len pár minút plavby loďou leží od Vardo prírodná rezervácia – vtáčí ostrov, kde žije viac ako 70 druhov vtákov.

Spolupráca s nórskym mestečkom pokračuje

,,Dohodli sme sa, že naše školy budú užšie spolupracovať v troch oblastiach,„ podotkol starosta s tým, že pôjde o výučbu anglického jazyka a výmenné pobyty, výučbu dejepisu a prírodovedy. Školáci tak budú vo väčšej miere spoznávať miestnu históriu a tiež prírodné krásy. ,,Naše deti by sa učili, ako Hell pôsobil na Vardo, a naopak, deti z Nórska by sa učili, ako to vyzerá v jeho rodnej obci,“ dodal.

Podľa Neuschla chcú s nórskym Vardo spolupracovať aj na úrovni samosprávy, a to najmä v oblasti cestovného ruchu. ,,V roku 2019 bude 250 rokov ako páter Hell pozoroval prechod Venuše popred Slnko. Tak sme sa dohodli, že prídeme tam a dáme urobiť bustu Maximiliána Hella, ktorú na výročie odhalíme na ostrove Vardo," priblížil plány Neuschl. O rok neskôr si zase svet pripomenie 300. výročie narodenia tohto astronóma. Pri tejto príležitosti zorganizujú v Štiavnických Baniach odbornú konferenciu.

Maximilián Hell sa narodil v Štiavnických Baniach v roku 1720. Obci sa za pomoci nórskych fondov podarilo zrekonštruovať historickú baštu, ktorá bola kedysi súčasťou opevnenia Vindšachty. V nej zriadili expozíciu venovanú tomuto rodákovi, na jej slávnostnom otvorení sa zúčastnila aj delegácia z nórskeho Vardo. Na stretnutí obe strany podpísali zmluvu o partnerstve medzi samosprávami, ale aj miestnymi školami.

Foto: ilustračné

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM