Kultúra Správy

ZDRAŽOVANIE zasiahlo stredoslovenské mesto NAPLNO: V rámci úspory ZRUŠILO aj múzeum

V rámci riešenia nepriaznivej ekonomickej situácie plánuje samospráva v budúcom roku pristúpiť aj zvyšovaniu miestnych daní a poplatkov.

Ilustračný obrázok k článku ZDRAŽOVANIE zasiahlo stredoslovenské mesto NAPLNO: V rámci úspory ZRUŠILO aj múzeum
Zdroj: TASR

Mesto Jelšava v okrese Revúca plánuje zvyšovať miestne dane a poplatky. Pre súčasnú finančnú situáciu samospráva od začiatku roka prijala i viacero šetriacich opatrení, jedným z nich bolo aj zrušenie mestského múzea. Pre TASR to uviedol primátor Jelšavy Milan Kolesár.

Múzeum nezanikne

„Od začiatku roka sa boríme so sumou zhruba 70-tisíc až 100-tisíc eur, ktoré nám ustavične chýbajú. Museli sme zareagovať tým, že sme opatrenia prijímali už začiatkom roka,“ uviedol Kolesár. Ako dodal, mesto šetrilo na energiách či osvetlení a pristúpilo aj k analýze vlastných rozpočtových a príspevkových organizácií. „Ako najmenej bolestné pre udržanie chodu mesta a všetkých kompetencií, ktoré máme vykonávať, sa nám javilo siahnuť na kultúru,“ dodal primátor.

Poslanci mesta na septembrovom zasadnutí mestského zastupiteľstva (MsZ) schválili zrušenie mestského múzea ako samostatnej rozpočtovej organizácie a odvolali tak aj jeho jedinú zamestnankyňu, ktorou bola riaditeľka múzea. Rozhodnutie však podľa primátora neznamená úplný zánik múzea. „Určite ho chceme mať v letnej turistickej sezóne k dispozícii, či už prostredníctvom brigádnikov, alebo smart riešení. Zbierky tam ostávajú,“ vysvetlil Kolesár.

Zvyšovanie daní

V rámci riešenia nepriaznivej ekonomickej situácie plánuje samospráva v budúcom roku pristúpiť aj zvyšovaniu miestnych daní a poplatkov. „Oproti iným mestám zvyšujeme o niečo menej, keďže sme zvyšovali už predchádzajúce roky. Bude to niekde medzi 15 až 20 percentami,“ prezradil primátor s tým, že o návrhoch bude ešte rokovať MsZ.

Ďalšie správy z domova i zo sveta nájdete aj na Dnes24, Facebooku a Instagrame.

Foto: ilustračné

Ďalšie aktuálne správy

Zdroj: Polícia Slovenskej republiky
Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM