Jakub Forgács Správy

Revúčania, respirátor vám už netreba ani v autobuse: KDE však zostáva POVINNÝ?

Respirátory už od štvrtka vo väčšine prípadov nebudú povinné. Zmeny sa týkajú aj povinnej karantény po kontakte s pozitívnym.

Ilustračný obrázok k článku Revúčania, respirátor vám už netreba ani v autobuse: KDE však zostáva POVINNÝ?
Zdroj: TASR/Milan Kapusta

Od štvrtka (21. 4.) už nie je povinné prekrytie horných dýchacích ciest v exteriéroch ani vo väčšine interiérov. Respirátor je naďalej povinný pre personál i návštevníkov zdravotníckych zariadení a zariadení sociálnych služieb, pacientov v čakárňach u lekára i zákazníkov lekární. Vyplýva to z vyhlášky Úradu verejného zdravotníctva (ÚVZ) SR.

Čo sa mení?

„Prekrytie horných dýchacích ciest už vôbec nebude povinné v exteriéroch, teda ani na hromadných podujatiach organizovaných vonku a nebude povinné ani vo väčšine interiérov vrátane verejnej hromadnej dopravy, taxislužieb a hromadných podujatí,“ priblížila hovorkyňa ÚVZ Daša Račková.

Respirátory ostávajú povinné pre personál a návštevníkov v nemocniciach a zariadeniach sociálnych služieb. Horné dýchacie cesty nemusia mať prekryté klienti zariadení sociálnych služieb a hospitalizovaní pacienti, rovnako ani zamestnanec, ktorý sa nachádza na pracovisku sám.

Kto má výnimku?

Výnimku majú aj deti do šesť rokov, osoby so závažnými poruchami autistického spektra či osoby so stredným a ťažkým mentálnym alebo sluchovým postihnutím. Rovnako sa povinnosť nevzťahuje ani na umelcov pri podávaní umeleckého výkonu, účinkujúcich pri nakrúcaní dokumentárneho filmu alebo tlmočníkov do posunkovej reči v rámci výkonu povolania. Výnimka sa v týchto priestoroch týka aj zariadení spoločného stravovania v čase potrebnom na konzumáciu jedla či nápojov, návštevy wellness, prírodných a umelých kúpalísk.

„Respirátor budú môcť nahradiť rúškom zamestnanci v špecifických podmienkach – ak majú kožné ochorenia tváre, u ktorých by nosenie respirátora mohlo ochorenie zhoršiť, alebo ak majú chronické ochorenia dýchacích ciest s dychovou nedostatočnosťou,“ ozrejmila Račková.

Zmeny sa týkajú aj povinnej karantény po kontakte s pozitívnym. Viac sa dočítate na nasledujúcej strane.

Ďalšie aktuálne správy

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM