Správy Samospráva

Obce v okrese Revúca chcú zabojovať o milióny eur: Starostovia prezradili svoje plány

Na projekty v národných parkoch Muránska planina a Poloniny je vyčlenených celkovo 19 miliónov eur. O financie môžu žiadať samosprávy, oblastné organizácie cestovného ruchu, miestne akčné skupiny, štátne podniky pôsobiace v oprávnenom území či neziskové organizácie.

Ilustračný obrázok k článku Obce v okrese Revúca chcú zabojovať o milióny eur: Starostovia prezradili svoje plány
Zdroj: TASR/DPA

Samosprávy v okrese Revúca vítajú možnosť čerpať financie v rámci prvej zelenej výzvy slovenského plánu obnovy a odolnosti s cieľom rozvíjať turizmus v národnom parku Muránska planina. O financie z takmer osemmiliónového balíka sú pripravené uchádzať sa s vlastnými projektami. Uviedli to starostovia obcí, ktoré sú oprávnené žiadať o finančné prostriedky.

Veľké očakávania

„Očakávania sú veľké, budeme sa snažiť robiť všetko pre to, aby sme z tých prostriedkov niečo využili a náš región prospieval,“ povedal starosta Muráňa Roman Goldschmidt. Ako dodal, samospráva má určitú víziu, s ktorou chce v rámci rozvoja cestovného ruchu pracovať, o konkrétnych projektoch bude rozhodovať obecné zastupiteľstvo.

O finančné prostriedky sa plánuje uchádzať aj obec Muránska Huta. „Máme predpripravené nejaké projekty na podporu cestovného ruchu, týkajú sa ubytovania i služieb,“ uviedol starosta obce Marian Szentandrássi. Poznamenal však, že pre obec so 170 obyvateľmi a malým rozpočtom môže byť problematické predfinancovanie samotných projektov.

Zapojiť sa do výzvy na rozvoj cestovného ruchu na Muránskej planine plánujú i v Muránskej Dlhej Lúke. „Myslím si ale, že v prvom rade by to malo byť cielené do obce Muráň, ktorá je centrom turizmu v národnom parku,“ poznamenal starosta obce Ján Kvetko. O finančné prostriedky by sa chceli uchádzať i samosprávy Muránskej Lehoty a Muránskej Zdychavy, ktoré by financie radi využili napríklad na rozvoj cykloturistiky.

Vyčlenili 19 miliónov

Prvú zelenú výzvu slovenského plánu obnovy a odolnosti predstavili vo štvrtok (14. 4.) v obci Muráň premiér Eduard Heger a minister životného prostredia Ján Budaj (obaja OĽANO). Na projekty v národných parkoch Muránska planina a Poloniny je vyčlenených celkovo 19 miliónov eur. O financie môžu žiadať samosprávy, oblastné organizácie cestovného ruchu, miestne akčné skupiny, štátne podniky pôsobiace v oprávnenom území či neziskové organizácie.

Cieľom výzvy je podporiť projekty zamerané na rozvoj mäkkého turizmu, aktivity v oblasti prírode blízkeho obhospodarovania lesa a zachovávanie kultúrnych hodnôt krajiny. Minimálna výška podpory v NP Muránska planina bude 50-tisíc eur, v Poloninách 30-tisíc eur na jeden projekt. Maximálna výška príspevku stanovená nebola. Podporené projekty budú financované až do výšky 100 percent výdavkov na oprávnené aktivity.

Ďalšie správy z domova i zo sveta nájdete aj na Dnes24, Facebooku a Instagrame.

Foto: ilustračné

Ďalšie aktuálne správy

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM