Rôzne Správy

Krasličiar Marián má zlaté ruky: Jeho výtvory OBDIVUJÚ v Austrálii i Mexiku, FOTO

Na konte má tisícky kraslíc, ktoré zdobí viacerými technikami - perforovaním, voskom či obliepaním.

Ilustračný obrázok k článku Krasličiar Marián má zlaté ruky: Jeho výtvory OBDIVUJÚ v Austrálii i Mexiku, FOTO
4
Galéria
Zdroj: TASR/Jana Vodnáková

Stovky zdobených vajíčok prejdú každý rok rukami Mariána Jauscha z Novej Bane, ktorý sa už 25 rokov venuje krasličiarstvu. Za toto obdobie sa jeho kraslice stali známymi nielen doma, ale aj za hranicami Slovenska. Veľkonočnú atmosféru dotvárajú jeho kraslice i v domácnostiach vo Francúzsku, Anglicku, Švajčiarsku, Austrálii či Mexiku.

Perforovaním aj voskom

K záľube netradičnej pre mužov ho priviedla zvedavosť. „Pred 25 rokmi bola na Novej Bani výstava kraslíc, kde prišli krasličiarky z Prievidze. V tom čase začali madeirové kraslice s otvormi. Bola tam pani, ktorá mi ukázala, ako sa to robí. Prezradila mi techniku vosku, lebo ja nepoužívam voskovky, ale vosk si robím sám. Je pevnejší a nepodlieha tak teplote ako voskovky, no a potom som začal skúšať, či to dokážem,“ uviedol pre TASR Jausch.

Dodnes sa zdobeniu vajíčok venuje. Na konte má tisícky kraslíc, ktoré zdobí viacerými technikami – perforovaním, voskom či obliepaním. Medzi jeho dielkami možno nájsť vajíčka s vitrážovým efektom, kraslice zdobené krištáľmi, s klasickými motívmi, ale aj menej tradičné, inšpirované náboženskými motívmi. Vytvoril viaceré kraslice zobrazujúce krížovú cestu či obsahujúce fotografie najbližších.

Viac o tom, prečo sa so pštrosími vajíčkami pracuje najhoršie a ktoré svetoznáme diela krasličiara inšpirovali, sa dočítate na nasledujúcej strane.

Ďalšie aktuálne správy

V OBRAZOCH: Kraslice Mariána Jauscha z Novej Bane poznajú aj vo svete
4
Galéria
Zdroj: TASR/Jana Vodnáková
Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM