Správy

Výdatné zrážky POMOHLI aj známej vodnej nádrži: Na KOĽKO % je naplnená Ružiná?

Momentálne je nádrž naplnená na úrovni 249 metrov nad morom. To je v rozpätí medzi minimálnou a maximálnou prevádzkovou hladinou.

Ilustračný obrázok k článku Výdatné zrážky POMOHLI aj známej vodnej nádrži: Na KOĽKO % je naplnená Ružiná?
Zdroj: TASR/Lukáš Mužla

Napúšťanie vodnej nádrže Ružiná v Lučeneckom okrese pokračuje, v súčasnosti je naplnená na 40 percent jej celkového objemu. Pre TASR to v pondelok uviedol hovorca Slovenského vodohospodárskeho podniku (SVP) Marián Bocák. Dodal, že k súčasnej výške hladiny prispeli aj aktuálne hydrologicky výdatné dni.

Pripravená na využívanie

Ako ďalej podotkol, momentálne je nádrž naplnená na úrovni 249 metrov nad morom. To je však podľa hovorcu v rozpätí medzi minimálnou prevádzkovou hladinou, ktorá je na úrovni 242 metrov nad morom a maximálnou, čo je na úrovni 255 metrov nad morom. SVP tvrdí, že Ružiná je pripravená na využívanie už aj v súčasnosti. „To, že nie je hladina na maxime, nie je jej deficit. Stále je v rozpätí medzi minimálnou a maximálnou hladinou a plní účely, pre ktoré bola vybudovaná,“ objasnil.

Po úplnom vypustení nádrže Ružiná boli práce v podzemí. „Na opravu týchto objektov bolo nevyhnutné úplné vypustenie,“ spomenul Bocák. „Nádrž zostane aj po oprave vo svojej pôvodnej objektovej skladbe, bez zmeny parametrov jednotlivých objektov,“ zhrnul. V prípade, že by nádrž neopravovali, hrozilo by, že vodná stavba by nebola funkčná a prevádzkyschopná.

V dôsledku reliéfu je na divínskej strane nádrže, kde sú brehy plytšie, vody menej ako pri obci Ružiná, kde sa nachádza aj hrádza priehrady. „Odstraňovania náletových drevín a trávy z pozemkov v našej správe budeme realizovať operatívne, respektíve vegetácia, ktorá bude zaplavená vodou, bude slúžiť ako potrava pre vodné živočíchy,“ skonštatoval v lete Bocák s tým, že vstup pre rekreantov odporúča najmä z časti od priehradného múru, kde je vody najviac.

Ďalšie správy z domova i zo sveta nájdete aj na Dnes24, Facebooku a Instagrame.

Foto: ilustračné

Ďalšie aktuálne správy

Zdroj: Polícia Slovenskej republiky
Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM