Správy

Mestskí policajti v Lučenci s novou posilou: V práci im pomôže hybridné vozidlo

Mestská polícia v Lučenci v súčasnosti disponuje dvomi osobnými motorovými vozidlami.

Ilustračný obrázok k článku Mestskí policajti v Lučenci s novou posilou: V práci im pomôže hybridné vozidlo
Zdroj: Mesto Lučenec

Jedno z áut (Opel Astra) „dosluhuje“ a je využívané už skôr len na odvoz odchytených psov, bolo potrebné zabezpečiť náhradu, ktorá v danom prípade spĺňa aj podmienku ekologickej prevádzky a šetrenia životného prostredia.

„Na základe zverejnenej výzvy na predkladanie ponúk na „Hybridné osobné motorové vozidlo pre mestskú políciu“ bolo vykonané výberové konanie, kde komisia na základe stanovených kritérií vybrala dodávateľa Osobného motorového vozidla Toyota Corolla HB 1,8 L /HEV special/,“ informuje radnica v Lučenci.

Šetrenie ovzdušia

Vozidlo s hybridným pohonom bolo zabezpečované pre mestskú políciu za účelom zníženia znečisťovania ovzdušia počas prevádzky za použitia elektromotora, ako aj z dôvodu zníženia spotreby PHM, nakoľko vozidlá mestskej polície jazdia väčšinou v mestskej premávke na území mesta Lučenec (podľa údajov výrobcu je spotreba PHM 3,3 l/100 km).

Hybridný pohon pozostáva zo spaľovacieho motora spojeného s elektromotorom, ktorý podporuje prácu tradičnej pohonnej jednotky a zaisťuje vyšší výkon a nižšiu spotrebu. Elektromotor rekuperuje energiu vznikajúcu pri brzdení a nadbytočnú energiu, získavanú pri stálej rýchlosti, ukladá do akumulátora vozidla pre neskoršie použitie.

Na hliadkovanie i na zásah

Osobné motorové vozidlo Toyota Corolla bude používané na vykonávanie hliadkovej a zásahovej služby. „Mestská polícia si plní úlohy pri zabezpečovaní verejného poriadku a aj v dnešných mimoriadnych situáciách má svoju nezastupiteľnú úlohu pre občanov, ktorí potrebujú pomoc. Auto prišlo akurát vhod, nakoľko ho už aktívne využívame pri rozvoze rúšok a pomoci našim občanom," povedala primátorka Alexandra Pivková.

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM