Správy Samospráva

Lučenec chce rekonštruovať osvetlenie: Čo všetko sa má vymeniť za vyše 6 miliónov?

Zámerom samosprávy je okrem modernizácie technickej infraštruktúry verejného osvetlenia dosiahnuť i úsporu energií a financií.

Ilustračný obrázok k článku Lučenec chce rekonštruovať osvetlenie: Čo všetko sa má vymeniť za vyše 6 miliónov?
Zdroj: TASR/AP

Samospráva Lučenca plánuje komplexnú rekonštrukciu verejného osvetlenia, ktoré by chcela obohatiť i o moderné smart prvky. V rámci projektu už mesto vyhlásilo verejné obstarávanie na zhotoviteľa, predpokladaná hodnota zákazky prevyšuje sumu šesť miliónov eur.

Prechod na LED svietidlá

„Predmetom zákazky je zabezpečenie rekonštrukcie verejného osvetlenia v rozsahu výmeny svietidiel z existujúcich na LED svietidlá, rekonštrukcie rozvodných skríň, čiastočnej výmeny káblových vedení a stožiarov,“ priblížil hovorca mesta Andrej Barančok. Ako dodal, predmetom zákazky je tiež zabezpečenie prevádzky a údržby verejného osvetlenia a použitie smart prvkov kontroly a monitorovania osvetlenia.

Ako vyplýva z materiálov priložených k oznámeniu o vyhlásení verejného obstarávania, osvetlenie verejných priestranstiev v Lučenci v súčasnosti zabezpečuje vyše 3 300 svetelných zdrojov, ktoré sú inštalované na viac ako 2 600 stĺpoch. Osvetľovaciu sústavu čiastočne rekonštruovali v rokoch 2002 a 2003.

Státisícová úspora

Zámerom samosprávy je okrem modernizácie technickej infraštruktúry verejného osvetlenia dosiahnuť i úsporu energií a financií. Podľa Správy zhodnotenia investičného zámeru, ktorú si k projektu nechalo mesto vypracovať, môže rekonštrukcia verejného osvetlenia priniesť ročnú úsporu nákladov vo výške viac ako 230-tisíc eur. Návratnosť investície analýza odhaduje na obdobie takmer 15 rokov.

Predpokladaná hodnota zákazky rekonštrukcie a prevádzky verejného osvetlenia v Lučenci prevyšuje sumu šesť miliónov eur. Ako priblížil hovorca mesta, samospráva projekt plánuje financovať z vlastného rozpočtu. V prípade zverejnenia vhodnej výzvy na čerpanie externých zdrojov sa však chce uchádzať i o nenávratný finančný príspevok.

Ďalšie správy z domova i zo sveta nájdete aj na Dnes24, Facebooku a Instagrame.

Foto: ilustračné

Ďalšie aktuálne správy

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM