Boris Macko Rôzne

FOTO: Pýcha Lučenca sa zaskvie v plnej kráse. Prvé zábery z radnice po obnove

Hoci sú niektoré historické budovy v našom meste nenávratne preč, historická radnica je výnimkou. Podarilo sa nám odhaliť, ako ju zmenila rekonštrukcia..

Ilustračný obrázok k článku FOTO: Pýcha Lučenca sa zaskvie v plnej kráse. Prvé zábery z radnice po obnove
Foto: Boris Macko

Mesto konečne získalo reprezentačné priestory, za ktoré sa nemusí hanbiť. A nielen to, budova poslúži na viacero účelov a jej dvere budú otvorené aj pre verejnosť. Radnica bola zrekonštruovaná ešte v roku 2015, momentálne prebiehajú hlavne úpravy priľahlej komunikácie na Ulici Dr.Herza, ako aj vnútorného dvora radnice. Rekonštrukcia radnice stála vyše 2 383 000 eur, pričom 95 percent z tejto sumy, pochádza z eurofondov. Zvyšných päť percent, čo je vyše 136 000 eur, zaplatilo mesto zo svojho rozpočtu.

Čítajte tiež: V Lučenci vzniká nové mestské múzeum. Čo bude tvoriť jeho jadro?

„V interiéri už stavebné práce neprebiehajú, priestory sa pripravujú na slávnostné otvorenie spojené s programom – 3. ročníkom festivalu Jazzové lístie. Budova bude slúžiť na rôzne, prevažne kultúrne a spoločenské účely, sídli v nej už MIC, v sále na prízemí sa budú konať slávnostné obrady ako aj zasadnutia mestského zastupiteľstva. Veľká sála na poschodí poskytne priestor napríklad pre koncertné umenie, ale bude určená aj na komerčné využitie,“ priblížil riaditeľ mestskej organizácie Lukus Tomáš Belko. Budova už má za sebou aj jednu generálku pred oficiálnym otvorením. Už začiatkom októbra tu prebehla svadba.

„Sídliť v nej bude aj Mestské múzeum Lučenec, ktorého registrácia je momentálne v procese vybavovania. Počas otvorenia radnice, 21. októbra, už však návštevníci budú môcť v predstihu vzhliadnuť niektoré jeho prvotné expozície. Ďalšie budú sprístupnené verejnosti postupne v priebehu budúceho roka,“ upresnil Belko s tým, že majú prichystané aj prekvapenie. Súčasťou programu bude aj otvorenie výstavy izraelskej umelkyne Esther Shilo.

„Vraví sa, že technika vystrihovania z papiera, ktorú autorka používa, vznikla keď rabínovi počas tuhej zimy zamrzol atrament a tak sa rozhodol vystrihovať listy z papiera. Zo všetkých židovských rituálnych a folklórnych umení bola táto technika najvhodnejšia pre voľné vyjadrovanie,“ vysvetlil Belko. Oproti drevu a textilu bol papier pomerne lacný materiál a dal sa jednoducho nahradiť. Výtvarník tak mohol bez váhania skúšať nové nápady s jednoduchými pomôckami.

Pozrite si interiér aj vonkajšiu časť radnice v našej fotogalérii!

Čítajte tiež: FOTO: Lučeneckú radnicu čakajú oslavy. Po veľkej obnove bohatý program

V OBRAZOCH: Historická lučenecká radnica čoskoro otvorí svoje brány
10
Galéria
Foto: Boris Macko
Zdroj: lucenec.dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM