Správy Samospráva

Banskobystrický kraj podporí regionálnych farmárov: Kupovať chce čerstvé a lokálne potraviny

Potraviny od lokálnych producentov plánuje kraj v tejto chvíli dodávať do 47 organizácií vo svojej zriaďovateľskej pôsobnosti.

Ilustračný obrázok k článku Banskobystrický kraj podporí regionálnych farmárov: Kupovať chce čerstvé a lokálne potraviny
Zdroj: TASR

Banskobystrický samosprávny kraj (BBSK) zverejnil v týchto dňoch výzvu na verejné obstarávanie na potraviny pre vlastné školské jedálne a zariadenia sociálnych služieb. Určená je regionálnym farmárom a poľnohospodárom. Vedenie samosprávneho kraja chce týmto krokom dostať do jedálnička žiakov stredných škôl a klientov zariadení sociálnych služieb, ktorých je zriaďovateľom, čerstvé lokálne potraviny a podporiť zamestnávanie znevýhodnených ľudí v sociálnych podnikoch.

Nielen ovocie a zelenina

Samotnú výzvu pre farmárov zverejnil kraj pred rokom. „Chceme, aby mali šancu prihlásiť sa do tejto výzvy naozaj všetci, ktorí ani v dnešnej neľahkej dobe nezanevreli na poctivú prácu na poliach a chov zvierat. Obstarávať plánujeme pravidelne dvakrát ročne, aby bola zabezpečená sezónnosť produktov. Výzvy sme rozdelili po okresoch, a to preto, aby mali šancu aj farmári a poľnohospodári, ktorých produkcia by nepokryla celý kraj. V apríli – máji vyhlásime ďalšie výzvy, na obdobie od júna do konca tohto roka,“ povedal predseda BBSK Ján Lunter.

Prvá vlna zmlúv s farmármi a poľnohospodármi sa bude uzatvárať na obdobie fyzických dodávok od februára do júna tohto roku.

Potraviny od lokálnych producentov plánuje kraj v tejto chvíli dodávať do 47 organizácií vo svojej zriaďovateľskej pôsobnosti. „Od lokálnych producentov by sme radi nakupovali ovocie a zeleninu, zemiaky, mliečne výrobky, bravčové a hovädzie mäso, mäsové výrobky, hydinu a vajcia. Ak všetko pôjde podľa plánu a verejné obstarávania budú úspešné, prvé potraviny by mohli dodať už na konci februára,“ doplnil podpredseda BBSK a iniciátor výzvy Ondrej Lunter.

V projekte ide aj o podporu zamestnanosti znevýhodnených ľudí. Viac sa dočítate na nasledujúcej strane.

Ďalšie aktuálne správy

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM