Jakub Forgács Rôzne Správy

TIP na letné DOBRODRUŽSTVO: Boli ste už bicyklom na streche Slovenska? FOTO

Kráľova hoľa patrí medzi najznámejšie kopce na Slovensku. Turistami je vyhľadávaná aj počas letných mesiacov, no boli ste tam už na bicykli?

Ilustračný obrázok k článku TIP na letné DOBRODRUŽSTVO: Boli ste už bicyklom na streche Slovenska? FOTO
17
Galéria
Foto: Jakub Forgács / Zdroj: Dnes24.sk

Kráľova hoľa (1946 m n. m.) je výnimočným kopcom, ktorý spája Horehronie, Spiš a Liptov a okrem iného sa o nej hovorí, že je strechou Slovenska, keďže tam pramenia štyri veľké rieky – Hnilec, Hornád, Hron a Čierny Váh. Stala sa námetom mnohých básní i pesničiek, z ktorých azda najznámejšou je Na Kráľovej holi.

Najvyššie položená cyklocesta

Obľube sa teší aj medzi turistami, ktorí sa sem môžu vybrať hneď z niekoľkých smerov. Najznámejšie sú trasy zo Šumiaca, Telgártu, Pustého Poľa, Liptovskej Tepličky, Vernára či Spišského Bystrého. Tešiť sa však môžu aj cyklisti.

Banskobystrický kraj chce zabezpečením rekonštrukcie časti existujúcej cesty na Kráľovu hoľu vytvoriť najvyššie položenú cyklocestu na Slovensku i v strednej Európe. Zároveň tam má vzniknúť aj chýbajúce turistické zázemie pre návštevníkov, ako útulňa, bufet a podobne.

Pomôže aj elektrobicykel

Ak však máte horský bicykel, na vrchol sa viete vybrať už aj teraz. Čaká vás štrková cesta, ktorá sa postupne cestou hore mení na rozbitú asfaltku. Na približne 11 km dlhej trase vystúpate takmer 1000 výškových metrov. Vyžaduje to nemalú kondíciu, no vďaka serpentínam nejde až o tak strmé stúpanie.

Pokiaľ sa na to kondične necítite, v Šumiaci si viete zapožičať aj elektrobicykle. Na Kráľovu hoľu sa tak dostanú aj menej zdatní cyklisti, dokonca aj s dieťaťom v cyklosedačke.

My sme však stavili na klasiku a trasu z Banskej Bystrice až na Kráľovu hoľu a späť sme absolvovali na obyčajnom horskom bicykli. Vyše 200 km a približne 2,5 km prevýšenie nám dalo poriadne zabrať. Odmenou nám však boli nádherné výhľady, obzvlášť na úchvatné Vysoké Tatry, ale aj dlhočizný zjazd.

Ďalšie správy z domova i zo sveta nájdete aj na Dnes24, Facebooku a Instagrame.

Ďalšie aktuálne správy

V OBRAZOCH: Cyklovýlet na Kráľovu hoľu očarí výhľadmi
17
Galéria
Foto: Jakub Forgács / Zdroj: Dnes24.sk
Zdroj: TASR/Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM