Správy

Paráda, čo sa podarilo na Horehroní: Najviac zraniteľným pomáhajú pri hľadaní práce

Projekt Vzdelávaním k práci, ktorý sa začal v lete, viedol ťažko zamestnateľných ľudí k tomu, aby si vedeli prácu nielen nájsť, ale aby v nej vedeli aj zotrvať.

Ilustračný obrázok k článku Paráda, čo sa podarilo na Horehroní: Najviac zraniteľným pomáhajú pri hľadaní práce
Zdroj: TASR

Na Horehroní vzniká Centrum príležitostí Valaská, multifunkčné inkluzívne centrum v okrese Brezno, vďaka ktorému majú zraniteľné skupiny ľudí šancu dostať sa k práci. Pomôžu im pri jej hľadaní. Jeho súčasťou je komunitná a poradenská činnosť, realizácia vzdelávacích či prípravných programov, ale i sprostredkovanie pracovných možností v sociálnych podnikoch priamo v centre alebo u partnerských organizácií. Informoval o tom Juraj Vozár, manažér centra.

„Projekt Vzdelávaním k práci, ktorý sa začal v lete, viedol ťažko zamestnateľných ľudí k tomu, aby si vedeli prácu nielen nájsť, ale aby v nej vedeli aj zotrvať. Vďaka tímu odborníkov si účastníci projektu osvojovali pracovné návyky, ktoré sú dôležité najmä v období nástupu do zamestnania. Absolvovali mnoho modelových situácií. Získali zároveň potrebné informácie, pracovné zručnosti a konkrétne praktické skúsenosti z reálneho pracovného prostredia sociálneho podniku, v našom prípade práčovne WASCO – družstvo,“ priblížil Vozár.

V teoretickej časti absolvovalo 20 účastníkov školenia pracovných princípov a komunikácie. Precvičovali si rôzne modelové situácie priamo na pracovisku sociálneho podniku, prešli si jednotlivými pozíciami, úkonmi a postupne sa učili, z čoho všetkého práca pozostáva.

„Aj vďaka tomuto projektu sme našli možnosti, ako zlepšovať kvalitu zvyšovania zamestnateľnosti zraniteľných skupín,“ dodal Vozár.

Projekt realizujú v spolupráci partnerských organizácií – Centrum osvety a poradenstva, Medzitrh práce a WASCO – družstvo vďaka podpore programu Active Citizens Fund – Slovakia.

Ďalšie správy z domova i zo sveta nájdete aj na Dnes24, Facebooku a Instagrame.

Foto: ilustračné

Ďalšie aktuálne správy

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM