Jakub Forgács Kultúra

Ondrejský JARMOK je predo dvermi: Chýbať nebudú remeselníci, ATRAKCIE, no ani OBMEDZENIA

Nakupovanie bude ľuďom spríjemňovať ľudová hudba, ktorá návštevníkom zahrá a zaspieva priamo medzi stánkami.

Ilustračný obrázok k článku Ondrejský JARMOK je predo dvermi: Chýbať nebudú remeselníci, ATRAKCIE, no ani OBMEDZENIA
13
Galéria

Od 30. novembra do 2. decembra zavládne na Horehroní pravá jarmočná atmosféra. V jeho historickom centre sa bude opäť konať obľúbený Ondrejský jarmok. Na jeho 533. ročník zavíta približne 200 predajcov, medzi ktorými nebudú chýbať košikári, drevári, keramikári, drotári, pernikári, kožušinári a ďalší remeselníci z celého Slovenska, ale aj Čiech, Poľska a Maďarska. Informovalo o tom Tlačové oddelenie mesta Brezno so slovami, že tento rok sa návštevníci môžu tešiť na ukážky výroby ručne tkaných kobercov, háčkovaných hračiek, pletenia košíkov, dlabanie misiek, drotárske remeslo aj kovotepectvo.

Dobroty aj atrakcie

V remeselnej zóne na južnej strane námestia sa po novom bude dať občerstviť už len nápojmi, vianočným punčom, kávou a trdelníkmi, hlavnú gastro zónu so všetkými jarmočnými dobrotami však tradične návštevníci nájdu v severnej časti námestia, kde zakotvia aj obľúbené kolotoče a zábavné atrakcie.

K dispozícii budú verejné toalety, ako aj mobilné WC v mestskom parku, na námestí pri tribúne, na parkovisku Jednoty a v parku na Švermovej ulici. Stanovište záchrannej zdravotnej služby sa bude nachádzať pred mestským úradom.

Pestrý program

V piatok od 17.00h bude nakupovanie spríjemňovať ľudová hudba Kučeravý javor, ktorá návštevníkom zahrá a zaspieva priamo medzi stánkami. „Keďže Ondrejský jarmok je jeden z najstarších jarmokov na Slovensku, chceli sme sa vrátiť k pôvodným tradíciám, kedy umelci chodili pomedzi jarmočníkov a sprostredkovávali im dobrú náladu. Ľudia sa pri nich môžu pristaviť a zaspievať si s nimi, takže to bude oveľa živšie a autentickejšie,“ uviedol Tomáš Abel primátor mesta Brezno.

Sobotný program v parku na námestí bude od rána patriť príprave jedinečnej zabíjačkovej špeciality, ktorej výrobu návštevníkom priblížia zástupcovia partnerského mesta Nadlak aj s dolnozemskými Slovákmi žijúcimi v Srbsku v Báčskom Petrovci a predvedú ukážku výroby tradičných dolnozemských klobás.

O sprievodný program sa postarajú Krnohári a Veselí chlapci z Horehronia a súčasťou podujatia bude aj Trh regionálnych výrobcov, ktorý sa uskutoční 1. decembra od 10.00 do 17.00 hod. vo veľkej sále Mestského hotela Ďumbier. Zmena programu je vyhradená.

Viac o tom, aké obmedzenia čakajú vodičov v súvislosti s Ondrejským jarmokom, sa dočítate na nasledujúcej strane.

Ďalšie aktuálne správy

Ondrejský jarmok 2017
13
Galéria
Zdroj: Stanislav Spáč
Zdroj: Polícia Slovenskej republiky
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM