Jakub Forgács Správy

Metropola Horehronia čelí ZMENE klímy: Vysadila už 14 mestských lúk. FOTO

Cieľom opatrení je dosiahnuť ochladenie prostredia podporou a zadržiavaním vzdušnej vlhkosti, zníženie teplotných rozdielov a slnečného žiarenia zatienením exponovaných plôch, zachytávanie tuhých znečisťujúcich látok a alergénov v ovzduší.

Ilustračný obrázok k článku Metropola Horehronia čelí ZMENE klímy: Vysadila už 14 mestských lúk. FOTO
10
Galéria

Súčasným trendom v boji proti zmene klímy na lokálnej úrovni je zakladanie lúčnych spoločenstiev priamo v mestskom prostredí. Aj Brezno vďaka externým zdrojom rozširuje zelené plochy, na ktorých budú dominovať kvitnúce druhy rastlín. Aktuálne vysadilo už 14 mestských lúk a jedného zeleného „cyklistu“. Informoval o tom v stredu na sociálnej sieti brezniansky primátor Tomáš Abel.

Viacero výhod

Ide o súčasť projektu s názvom Akčný plán a opatrenia mesta Brezna zamerané na zmiernenie dôsledkov zmeny klímy. Majú viesť k zvýšenej odolnosti voči klimatickej zmene a rovnako aj schopnosti reagovať na jej negatívne vplyvy. Samospráva na to získala prostriedky z Nórskeho finančného mechanizmu a štátneho rozpočtu vo výške takmer 92-tisíc eur.

„Cieľom opatrení je dosiahnuť ochladenie prostredia podporou a zadržiavaním vzdušnej vlhkosti, zníženie teplotných rozdielov a slnečného žiarenia zatienením exponovaných plôch, zachytávanie tuhých znečisťujúcich látok a alergénov v ovzduší. Rovnako aj tlmenie hluku a v neposlednom rade zlepšenie stavu biodiverzity na území mesta. Práce na úprave a výsadbe zelených plôch s celkovou výmerou takmer sto árov potrvajú do konca novembra,“ konštatoval Abel.

Nové lúčne spoločenstvá, ktoré v porovnaní s bežnými trávnikmi nevyžadujú náročnú údržbu, pribúdajú v 14 lokalitách vrátane sídliska Mazorníkovo a nábrežia Hrona.

Viac o tom, aké „zelené“ zaujímavosti pribudli v Brezne, sa dočítate na nasledujúcej strane.

Ďalšie aktuálne správy

V OBRAZOCH: Zmierniť dôsledky zmeny klímy pomôžu v Brezne aj mestské lúky
10
Galéria
Zdroj: Polícia Slovenskej republiky
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM