Správy

Lesníci nemajú dobré správy: Pre rojenie lykožrúta očakávajú rozšírenie KALAMITY

Podľa lesníkov je situácia spôsobená premnožením podkôrneho hmyzu v smrekových lesoch v okolí Čierneho Balogu živá.

Ilustračný obrázok k článku Lesníci nemajú dobré správy: Pre rojenie lykožrúta očakávajú rozšírenie KALAMITY
Zdroj: TASR/Milan Kapusta

Štátny podnik Lesy SR očakáva, že územie napadnuté lykožrútom na Horehroní sa bude rozširovať, monitorované preto budú aj susedné okresy. Pre TASR to v reakcii na vyhlásenie mimoriadnej situácie v okresoch Revúca a Detva uviedla hovorkyňa podniku Katarína Palková.

Dôraz na monitoring

Podľa lesníkov je situácia spôsobená premnožením podkôrneho hmyzu v smrekových lesoch v okolí Čierneho Balogu živá. V aktuálnom období nastáva rojenie podkôrneho hmyzu, napadnuté územie sa tak môže rozširovať.

„Vzhľadom na vysoké zastúpenie dreviny smrek v okresoch susediacich s okresom Brezno budú aj tieto okresy monitorované s cieľom zabránenia šírenia podkôrneho hmyzu. V daných okresoch dôjde k zvýšenému dôrazu na monitoring šírenia podkôrneho hmyzu a na základe toho sa nastavia potrebné opatrenia,“ uviedla Palková. Ako dodala, na riešení lykožrútovej kalamity na Horehroní v súčasnosti pracuje celý personál tunajších lesných správ i výpomocné sily z iných lesných správ.

Mimoriadna situácia z dôvodu živelnej pohromy spôsobenej premnožením podkôrneho hmyzu a poškodením smrekových lesov na Horehroní bola v okrese Brezno vyhlásená v polovici marca. Na základe rozhodnutia Okresného úradu Banská Bystrica platí od pondelka (22. 4.) aj na území okresov Revúca a Detva, dôvodom má byť presah živelnej pohromy medzi okresmi.

Problémy na Muránskej planine

Zvýšené šírenie podkôrneho hmyzu na Horehroní eviduje aj Správa Národného parku Muránska planina, viaceré lesné porasty napadnuté lykožrútom sa nachádzajú v katastri obce Muráň v okrese Revúca. „Zvýšené šírenie podkôrneho hmyzu bolo zaznamenané približne na 40 percentách územia Národného parku Muránska planina,“ priblížil pre TASR vedúci odboru starostlivosti o ekosystémy národného parku Marcel Boroš s tým, že v regióne budú prijímať opatrenia na spomalenie šírenia podkôrneho hmyzu.

Na lykožrútovú kalamitu v okolí Čierneho Balogu upozornili lesníci začiatkom marca, živelnej pohrome malo podľa pôvodných odhadov čeliť územie s rozlohou približne 15-tisíc hektárov. Kalamita má byť spracovaná intenzívne s väčším nasadením personálu a strojov, dôjsť môže k ťažbe až jedného milióna kubických metrov drevnej hmoty.

Ďalšie správy z domova i zo sveta nájdete aj na Dnes24, Facebooku a Instagrame.

Foto: ilustračné

Ďalšie aktuálne správy

Video: Jakub Forgács / Zdroj: Dnes24.sk
Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM