KK Rôzne

Horehronská obec medzi najkrajšími na Slovensku. Môže za jej názov prekážka v ceste?

Má vlastnú plaváreň a žije tradíciami. V ankete o najkrajšiu obec Slovenska skončila pred bránami prvej dvadsiatky. Čím zaujme Závadka nad Hronom?

Ilustračný obrázok k článku Horehronská obec medzi najkrajšími na Slovensku. Môže za jej názov prekážka v ceste?
21
Galéria
Zdroj: Miroslav Gandžala

Závadka nad hronom sa nachádza približne tridsať kilometrov od horehronskej metropoly. Nenápadná obec sa v súťaži o „Najkrajšiu obec na Slovensku“ vyšplhala na 21. priečku, čo je najvyššie zo všetkých obcí v breznianskom okrese. Viete, čím je zaujímavá?

Nejasný pôvod názvu

Najstaršia písomná zmienka o obci je z roku 1611. Prvá podoba dnešného názvu obce Závadka nad Hronom je známa z roku 1617 a neskôr sa vyskytuje v rôznych zápisoch: Zavodka, Závadka (1650), Zawatka (1773), Závadka (1808), Závadka nad Hronom (1927).

Podľa dostupných informácií názov obce Závadka na Hronom mohol vzniknúť na základe dvoch verzií. Istý občan Závada sa odsťahoval z Polomky na odľahlé miesto a podľa neho je obec Závadka pomenovaná. „Druhá verzia je, že pri stavbe cesty zavadzal veľký kameň, podľa toho Zavadzka – Závadka. V roku 1906 mala obec maďarský názov Agostonlak,“ informuje obec na svojich stránkach.

Zachovalé drevenice aj folklór

Aj v dnešnej dobe nájdete v obci zachovalé pôvodné drevenice. Tradície a zvyky sa snaží uchovať a prezentovať folklórny súbor Závačan či detský folklórny súbor Zavačanik. Aj v tejto horehronskej obci sa zachovalo špecifické nárečie, či ľudový odev. Tradičný kroj nie je problém uvidieť na starších ženách, a to nie len počas sviatkov.

V obci je zriadené aj múzeum. „Múzeum v tradičnom drevenom dome z roku 1921 reprezentuje pôvodnú ľudovú architektúru. Nachádza sa na začiatku obce pri vstupe od Brezna. Je to zrubový neomietnutý dom so sedlovou strechou, podlomenicou, doskovým štítom s polkružím a hálkou, so štítovými otvormi v tvare srdca,“ konkretizuje obec. Bol vyhlásený aj za národnú kultúrnu pamiatku.

Vlastná plaváreň

V obci, ako jednej z mála na Horehroní, nájdete aj plaváreň, ktorá bola dobudovaná spolu s telocvičňou v roku 1999. Funguje tu aj dobrovoľný hasičský zbor, ktorý reprezentuje obec na rôznych hasičských súťažiach.

Závadka nad Hronom je zaujímavá aj pre turistov. Vďačí za to hlavne krásnej okolitej prírode, ktorá ju obklopuje. Zo severnej strany je to Národný park Nízke Tatry a z juhu Národný park Muránska planina. Ak pôjdete okolo, zastavte sa a nadýchajte sa folklóru, tradícií či nádhernej prírody.

V našej fotogalérii si pozrite krásne zábery z horehronskej obce Závadka nad Hronom!

FOTO: Obec, ktorá si chráni tradície
21
Galéria
Zdroj: Miroslav Gandžala
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM