Jakub Forgács Správy

Bol pýchou botaniky a prírodných hodnôt: Unikátny park na Horehroní zrevitalizujú, FOTO

Jedinečný park bol atraktívny nielen pre aristokraciu, ale lákal i návštevníkov z okolia Horehronia. Využívali ho na oddych, voľnočasové aktivity a rôzne stretnutia.

Ilustračný obrázok k článku Bol pýchou botaniky a prírodných hodnôt: Unikátny park na Horehroní zrevitalizujú, FOTO
8
Galéria
Zdroj: Banskobystrický kraj Turizmus

Coburgovský park v Pohorelskej Maši, časti obce Pohorelá, ktorý je súčasťou vznikajúcej kultúrnej trasy Coburgovská železná cesta, sa dočká revitalizácie. Projekt realizuje Rozvojová agentúra Banskobystrického samosprávneho kraja (BBSK), ktorá na tento účel získala vyše 845 000 eur z plánu obnovy. Svoje zámery v stredu priblížila priamo v historickom prírodno-krajinárskom parku na Horehroní.

Oživenie parku

„Našim plánom je oživiť park a vrátiť mu slávu, ktorú mal za čias Coburgovcov. Obnovíme značne zničený mobiliár, oživíme zeleň, ktorá je síce pomerne zachovalá, ale my sa chceme sústrediť na zachovanie biodiverzity. Veľmi citlivo pristupujeme k jednotlivým opatreniam aj v súvislosti s opatreniami na zmenu klímy. Treba vybudovať nové chodníky, oddychové zóny, informačné a navigačné prvky. Parku vrátime život, aby pritiahol ľudí, turistov, domácich obyvateľov,“ priblížila riaditeľka Rozvojovej agentúry BBSK Janka Pálková.

Zmluvu s ministerstvom životného prostredia uzavreli na jar tohto roka a potrvá tri roky. Zámerom je tiež viac spropagovať toto prostredie a samotnú lokalitu na Horehroní.

Pre aristrokraciu aj návštevníkov

Pohorelská Maša bola kedysi sídlom Pohorelského železiarskeho komplexu, ktorý vlastnila aristokratická rodina Coburgovcov. Vybudovali ho v anglickom prírodno-krajinárskom záhradnom slohu. Kedysi bol pýchou botaniky a prírodných hodnôt. Preteká ním rieka Hron.

„Tento park bol atraktívny nielen pre aristokraciu, ale lákal i návštevníkov z okolia Horehronia. Využívali ho na oddych, voľnočasové aktivity a rôzne stretnutia. Najvýraznejšie obdobie jeho slávy, krásy a jedinečnosti sa viaže na 19. storočie. Stretávali sa tam Coburgovci a aristokrati, ktorí boli s nimi v obchodnom spojení, a, samozrejme, ich rodinní príslušníci. Park sa stane súčasťou Coburgovskej železnej cesty, ktorá prepojí prírodné krásy, históriu a kultúru na jednom mieste. V jeho revitalizácii sme videli obrovský potenciál na to, aby sme z neho vytvorili atraktívne miesto pre aktivity cestovného ruchu,“ zdôraznila Pálková.

Vizualizácie si môžete pozrieť v priloženej fotogalérii.

Ďalšie správy z domova i zo sveta nájdete aj na Dnes24, Facebooku a Instagrame.

Ďalšie aktuálne správy

V OBRAZOCH: Rozvojová agentúra obnoví Coburgovský park
8
Galéria
Zdroj: Banskobystrický kraj Turizmus
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM