Aktualizované Samospráva

Obranná dohoda s USA rozdelila aj bystrických poslancov: Čo si o nej myslia Kašper či Klus?

Mestskí poslanci diskutovali aj o novej súdnej mape a dohode s USA. Čo odznelo na rokovaní zastupiteľstva?

Ilustračný obrázok k článku Obranná dohoda s USA rozdelila aj bystrických poslancov: Čo si o nej myslia Kašper či Klus?
Zdroj: Mesto Banská Bystrica

O novej súdnej mape, ktorá nepočíta so zachovaním Krajského súdu (KS) v Banskej Bystrici v pôvodnej podobe a dohode o obrannej spolupráci s USA v utorok hovorili banskobystrickí mestskí poslanci. Dohoda o obrannej spolupráci s USA mestské zastupiteľstvo (MsZ) rozdelila. Uznesenie, že MsZ nesúhlasí s prijatím dohody a je zásadne proti dlhodobej či trvalej prítomnosti cudzích vojsk na území SR, napokon v zastupiteľstve neprešlo.

Poslanci Národnej rady (NR) SR ju nakoniec v stredu odsúhlasili, pričom za hlasovalo 79 poslancov zo 140 prítomných, proti bolo 60. Potrebná je ešte ratifikácia dohody prezidentkou SR.

Zostane Bystrici krajský súd?

Spomínané témy otvoril poslanec Národnej rady SR a zároveň mestský poslanec Igor Kašper pripojený online. Do diskusie na diaľku sa zapojil i štátny tajomník ministerstva zahraničia a mestský poslanec Martin Klus.

Kašper informoval MsZ, že aj na základe tlaku verejnosti je pripravený pozmeňujúci návrh zákona z dielne ministerstva spravodlivosti, podľa ktorého KS v Banskej Bystrici zostane zachovaný v plnej forme, bude mať právnu subjektivitu a nebude len „nejakou pomlčkou iného súdu“, a teda nebudú tri KS, ale štyri.

Dúfa, že to prejde v takejto podobe, inak za to nezahlasuje.

Podľa novej súdnej mapy majú byť sídlami KS Trnava pre západoslovenský obvod, Žilina pre stredoslovenský a Prešov pre východoslovenský obvod. Zo zvyšných piatich KS majú zostať pracoviská.

Viac o tom, čo poslanci povedali k Dohode o obrannej spolupráci s USA, sa dočítate na nasledujúcej strane.

Ďalšie aktuálne správy

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM