Jakub Forgács Správy

Obnova HEXAGONU napreduje: UNIKÁTNE bystrické ihrisko dostáva pôvodnú podobu, FOTO

Podľa akademického sochára Matúša Jančuru, ktorý sa záchrane diela venuje, je inšpiratívne vidieť, ako tvorca Hexagonu v minulosti uvažoval a rozmýšľal.

Ilustračný obrázok k článku Obnova HEXAGONU napreduje: UNIKÁTNE bystrické ihrisko dostáva pôvodnú podobu, FOTO
7
Galéria
Foto: Matúš Jančura

Aj originálny Hexagon, ktorý kedysi využívali obyvatelia mesta ako detské ihrisko, je obnovovaný pod dohľadom Krajského pamiatkového úradu. V roku 2022 vypracovala znalecký posudok k obnove diela Darina Arce a v roku 2023 zámer obnovy sochár Matúš Jančura. Informovala o tom hovorkyňa primátora Zdenka Marhefková.

Práce v Ľupči

„S prvou etapou sme začali už vlani, keď sme urobili inventarizáciu a spracovali kompletnú výkresovú a výrobnú dokumentáciu. Zároveň sme zhotovili formy na výrobu jednotlivých prefabrikovaných dielcov,“ hovorí Matúš Jančura.

Všetky práce sa aktuálne sústreďujú v dielni v Slovenskej Ľupči. V druhej etape sa realizujú drobné úpravy tých foriem, ktoré si to vyžadujú.

„Zároveň odlievame samotné odliatky, ktoré chceme mať hotové do konca marca. V apríli sa plánujeme presunúť pod Pamätník SNP, kde pristúpime k opravám priamo na mieste. Obnova celého Hexagonu je veľmi zaujímavá. Musíme zopakovať celý myšlienkový pochod a postup tvorcu tohto unikátneho diela. Je inšpiratívne vidieť ako Ján Ondrejovič rozmýšľal, a ako nanášal vrstvy. Tým, že nebol sochár, ale dizajnér, vidíme iný spôsob myslenia, než na aký sme zvyknutí,“ objasňuje Jančura.

Bez dreva a biely

Zaujímavosťou je, že dielo Hexagon malo aj drevenú časť, ktorá sa do dnešných dní nezachovala a rekonštruovať sa nebude. „Pôvodný Hexagon mal bielu farbu, preto bude vo finále namaľovaný na bielo tak, aby vyzeral ako kedysi,“ dodala Marhefková.

Zábery prác na rekonštrukcii Hexagonu nájdete v priloženej fotogalérii.

Ďalšie správy z domova i zo sveta nájdete aj na Dnes24, Facebooku a Instagrame.

Ďalšie aktuálne správy

V OBRAZOCH: Obnova Hexagonu je inšpiratívna aj pre sochára Matúša Jančuru
7
Galéria
Foto: Matúš Jančura
Video: Jakub Forgács / Zdroj: Dnes24.sk
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM