Jakub Forgács Rôzne

Nový spôsob boja s dlžníkmi na bystrických cintorínoch: Nálepky na hroboch neplatičov!

Problémy s neplatičmi za hrobové a urnové miesta riešia aj v Banskej Bystrici. Od augusta začali zamestnanci krematória a cintorínov v Banskej Bystrici označovať nezaplatené hrobové miesta nálepkami. Čo od tohoto kroku očakávajú?

Ilustračný obrázok k článku Nový spôsob boja s dlžníkmi na bystrických cintorínoch: Nálepky na hroboch neplatičov!
Zdroj: TASR

„Ako prvé sme nálepky s textom o nezaplatení začali lepiť v Urnovom háji v Kremničke ešte v auguste a následne aj v Centrálnom cintoríne taktiež, v Kremničke,“ informoval Pavol Bielik, vedúci Krematória a cintorínskych služieb v Banskej Bystrici. Od piatku začali označovať aj hroby v Rímskokatolíckom cintoríne na Námestí Štefana Moyzesa. „Je potrebné uviesť, že predtým, ako sme začali označovať hroby neplatičov, sme vykonali fyzickú kontrolu príslušných hrobov na horeuvedených cintorínoch,“ uviedol Bielik a dodal, že je to veľmi prácna činnosť počas riadnej prevádzky.

Dobu označovania si nezvolili náhodou

Prečo vôbec začali označovať hrobové a urnové miesta neplatičov nálepkami? „Toto je náš posledný ústretový krok voči neplatičom. Nereagujú na vývesky po cintorínoch, nereagujú na písomné výzvy, mnohí si nesplnili oznamovaciu povinnosť, keď nám nenahlásili zmenu kontaktných údajov,“ pokračoval vedúci. Listy s výzvami sa im tak vracajú. Potom už nastúpi inštitút rušenia hrobového miesta. „Začali sme v tomto čase najmä preto, lebo k blížiacim sa sviatkom predpokladáme najväčšiu návštevnosť pri hroboch,“ vysvetlil Bielik.

Nálepky na hroboch na ľudí pôsobia a ako uviedol Bielik, evidujú zvýšený záujem uhradiť dlžoby. „Platia najmä tí, ktorí chodia k hrobom svojich blízkych častejšie, takže sa pár jednotlivcov spamätalo a boli aj vyplatiť dlh,“ dodal. Predpokladajú. že najväčší nával bude práve okolo sviatočných dní.

V správe majú takmer 14 000 hrobových miest

„Na Centrálnom cintoríne je z 1 000 hrobových miest 126 neplatičov, v Urnovom háji je z 1 970 urnových miest 60 neplatičov a na Rímskokatolíckom cintoríne toto číslo nemáme zistené,“ povedal Bielik a doplnil, že sú ešte stále v štádiu preverovania ďalších parciel. Postup pri informovaní neplatičov je štandardný. „Posielame písomné výzvy a dávame na vývesky zoznamy na cintorínoch,“ spomenul vedúci.

„Je potrebné uviesť, že naša organizácia má v správe 15 cintorínov, z toho sa platí zatiaľ na troch horeuvedených, kde máme vedenú písomnú evidenciu hrobových miest, ktoré terajšou fyzickou kontrolou upresňujeme,“ pokračoval. V správe majú zhruba do 14 000 hrobových miest, z toho 1 970 klasických urnvých hrobov a generačných urnových hrobov približne 320 po jednotlivých cintorínoch. „Do klasického urnového sa vložia 4 urny s do generačného 9 – 12 urien,“ uviedol Bielik.

Neplatiči až z 19. storočia

Ceny sa pohybujú na úrovni 73,32 eur za urnové miesto, 100,03 eur za klasický jednohrob, 200,06 eur za dvojhrob a 73,32 eur za detský hrob. „Žiaľ, sú neplatiči aj 20 rokov dozadu a pritom chodia k hrobom svojich zosnulých blízkych. Máme hrobové miesta, kde sú neplatiči aj desiatky rokov ešte z 19. stročia. Pravdepodobne nebohí nemajú pribuzných,“ dodal na záver Bielik. K týmto hrobom budú patráť po príbzných, lebo mnohé pomníky sú jednak veľmi staré a už majú, obrazne povedané, historickú hodnotu. Dokresľujú kolorit daného cintorína.

Foto: ilustračné

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM