Jakub Forgács Správy

Nová unikátna trasa prechádzajúca cez Bystricu: Bude to parádne, aha aké krásy vďaka nej uvidíte!

Už čoskoro odštartuje jeden z najambicióznejších projektov na Slovensku. Trasa dlhá takmer 190 kilometrov, ktorá spája desiatky miest, ktoré stoja za návštevu, prechádza aj našim mestom. Pozrite, kde všade vďaka nej zavítate.

Ilustračný obrázok k článku Nová unikátna trasa prechádzajúca cez Bystricu: Bude to parádne, aha aké krásy vďaka nej uvidíte!
Foto: Marcel Páleš / Zdroj: Dnes24.sk

Barborská cesta ako nový produkt cestovného ruchu v Banskobystrickom kraji odštartuje 1. mája spred Kostola Nanebovzatia Panny Márie v Banskej Bystrici. Peších turistov a cykloturistov, ktorí sa na ňu vydajú, čaká 188 kilometrov, ktoré by mali zdolať za deväť dní, a 29 symbolických zastavení – od Banskej Bystrice cez Staré Hory, Skalku, Kremnicu, Sklené Teplice, Banskú Štiavnicu, Breziny, Zvolen, Sampor až do cieľa – do mesta pod Urpínom, z ktorého sa na púť vydali.

Lákadlo pre nemeckých turistov

Občianske združenie Banský Región – Terra Montanae získalo pre svoj projekt podporu miest i obcí, cez ktoré trasa Barborskej cesty vedie a volili ju aj podľa toho, aby sa turisti mali kde občerstviť a prespať. Na púť sa môžu vydať v ktoromkoľvek mieste trasy, bedeker ich bude presne navigovať. Do neho získajú pečiatky s historickými erbmi dedín a miest, cez ktoré prejdú. Časom by vďaka nemu mali mať i zľavy v reštauráciách či ubytovacích zariadeniach.

„Barborská cesta ako trendový produkt cestovného ruchu je zameraná na spoznanie Banskobystrického kraja a krás stredoslovenských banských miest,“ uviedol autor projektu Juraj Slašťan počas dnešného workshopu na banskobystrickej radnici. „Celá cesta je motivovaná príbehom svätej Barbory ako patrónky baníkov. Turistov dnes nelákajú ani tak fakty ako príbehy. Nemecká stopa tu kedysi bola veľmi silná, a preto sem chceme pritiahnuť najmä ľudí z nemecky hovoriacich krajín,“ vysvetlil Slašťan.

Miesta, ktoré majú čo ukázať

A aké krásy nášho regiónu vďaka novej trase uvidíte? Trasa Barborskej cesty spája miesta a lokality týkajúce sa baníctva, histórie, pútnických miest, geografických i kultúrnych zaujímavostí. Turisti prejdú viaceré väčšie či menšie dedinky, ktoré majú čo turistom ukázať, ako napríklad kostolíky v Španej Doline a v Hronseku, vodný žľab v Harmanci, symbolický stred Európy v Kremnických Baniach, Šášovský hrad, kaštieľ vo Svätom Antone, vodné nádrže v Banskom Studenci, Pustý hrad vo Zvolene, ale aj banskobystrickú Kalváriu.

Ako Slašťan dodal, pôvodná trasa bola kratšia, ale predĺžili ju na 188 kilometrov, keďže historických zaujímavostí je veľmi veľa a nechceli ich obísť. Dôvodom upravenia trasy bolo aj to, aby turisti dostali služby vrátane občerstvenia a ubytovania, ktoré sú na ich púti nevyhnutné.

Jeden z najambicióz­nejších projektov

„Pokiaľ kráčate po chodníku, je to turistika. Keď si na konci chodníka v nejakom bufete dáte párky a pivo, tam sa už začína cestovný ruch. V mnohých dedinkách sú služby na mizernej úrovni, čo je logické, pretože tam nemajú pre koho byť. Barborská cesta je jeden z najnáročnejších a najambicióznejších projektov na Slovensku, ktorý to môže zmeniť,“ konštatoval počas workshopu odborník na cestovný ruch a banskobystrický mestský poslanec Ľubomír Motyčka.

Podľa jeho slov hoci sa výsledky nedostavia hneď, musí sa vydržať, kým sa aj v dedinách „chytia“ prví súkromníci, čo v konečnom dôsledku prinesie desiatky nových pracovných miest. Trasa Barborskej cesty, ktorá spája slávne banské mestá, vytvára na mape siluetu sv. Barbory a 29 zastavení súvisí s vekom, v ktorom zomrela. Preto je aj na všetkých baníckych uniformách 29 gombíkov.

Foto: ilustračné

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM