Kultúra

Nevšedné predstavenie UMELCOV: Spojili sa pre záchranu bystrického ihriska Hexagon

Odbor kultúry mesta dal na podnet odbornej obce vypracovať podrobné zameranie zachovaných častí ihriska, ako aj znalecký posudok a návrh na obnovu objektov.

Ilustračný obrázok k článku Nevšedné predstavenie UMELCOV: Spojili sa pre záchranu bystrického ihriska Hexagon
Zdroj: Záhradnícke a rekreačné služby

Divadlo Štúdio tanca a Stredoslovenská galéria (SSG) v Banskej Bystrici uviedli v týchto dňoch pohybovo-tanečné predstavenie, ktorého cieľom je podporiť záchranu a obnovu vážne poškodeného originálneho detského ihriska Hexagon, nachádzajúceho sa v parku pod Pamätníkom SNP.

Spojenie umelcov

Ako informuje SSG, detské ihrisko Hexagon navrhol a v roku 1969 realizoval dizajnér Ján Ondrejovič. „Ihrisko patrí k vzácnym pamiatkam autorských detských ihrísk, ktoré boli realizované na našom území, ale aj po celej Európe v druhej polovici minulého storočia, a v súčasnosti dramaticky a nenávratne miznú z verejného priestoru,“ uvádza SSG.

Umelecké inštitúcie v Banskej Bystrici sa preto spojili, aby opätovne upozornili na nevyhnutnosť zachovania a bezodkladnej obnovy vzácnej pamätihodnosti rozvíjajúcej predstavivosť, originálne premýšľanie a tvorivé nároky detí, ale aj dospelých v rámci životného prostredia mesta.

Choreografia predstavenia vytvorená umeleckým súborom pod vedením Zebastiána Méndez Marína bola zložená z troch častí, ktoré v kontakte pohybu tanečného tela s objektmi jednotlivých preliezačiek a herných prvkov interpretujú skúmané územie a terén detského ihriska. Okrem profesionálnych tanečníkov v predstavení účinkovali aj deti z pohybových kurzov divadla Štúdio tanca.

Archívny a umelecko-historický výskum k ihrisku Hexagon realizovala Zuzana Leškanič Majlingová zo SSG, ktorá vypracovala aj návrh na jeho prijatie do zoznamu pamätihodností mesta a v minulosti iniciovala viacero odborných stretnutí a diskusií na jeho záchranu.

Návrh na obnovu

Odbor kultúry mesta dal na podnet odbornej obce vypracovať podrobné zameranie zachovaných častí ihriska, ako aj znalecký posudok a návrh na obnovu objektov. „Realizovaný výskum a dokumentácia spĺňajú podmienky na bezodkladné začlenenie obnovy ihriska Hexagon do pripravovaného rozpočtu, o ktorom však bude rozhodovať vedenie, poslanci mesta na jeseň tohto roka,“ dopĺňa SSG.

Ďalšie správy z domova i zo sveta nájdete aj na Dnes24, Facebooku a Instagrame.

Foto: ilustračné

Ďalšie aktuálne správy

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM