Jakub Forgács Správy

Nakupujete v slovenských E-SHOPOCH? Banskobystrický kraj v ich počte ZAOSTÁVA

Najviac e-shopov je v Bratislavskom kraji, najvyššie obraty majú v Žilinskom. Prečo je ten Banskobystrický na chvoste?

Ilustračný obrázok k článku Nakupujete v slovenských E-SHOPOCH? Banskobystrický kraj v ich počte ZAOSTÁVA
Zdroj: unsplash.com / CC0 1.0

Počet e-shopov rastie vo všetkých krajoch, zvyšujú sa aj ich obraty. „V prvých deviatich mesiacoch 2023 fungovalo v Bratislavskom kraji na Shoptete vyše 1 330 online obchodov. Ide o suverénne najvyšší počet na Slovensku, a to aj v prepočte na počet obyvateľov,“ konštatuje Ivo Mrena, Country Lead pre Slovensko, zo spoločnosti Shoptet, ktorá zabezpečuje fungovanie pre tisícky slovenských online obchodov.

Nárast v Bratislavskom kraji

Bratislavský kraj zároveň vedie aj v počte nových e-shopov. Medziročne ich pribudlo takmer 200. „V Bratislave je prostredie, ktoré e-commerce praje. Je tu veľa vysokých škôl a coworkingových priestorov, v ktorých sa tvoria komunity a mladí ľudia sa neboja skúšať rôzne typy biznisu,“ hovorí Mrena.

„Vidíme však, že online obchody si zakladajú nielen dvadsiatnici, ale aj starší ľudia, ktorí už nabrali rôzne pracovné skúsenosti a chcú ich zužitkovať pri vlastnom podnikaní. To, samozrejme, neplatí len pre Bratislavský kraj,“ poznamenal.

Najvyššie obraty

„Veľmi zaujímavým krajom z pohľadu e-commerce je v našich očiach aj ten Žilinský. V počte online obchodov je druhý za Bratislavou, má ich vyše 600,“ konštatuje Ivo Mrena.

Zaujímavé je, že práve e-shopy v Žilinskom kraji sú na tom najlepšie, čo sa týka obratu. Zatiaľ čo priemerný obrat e-shopu v Bratislavskom kraji bol v prvých deviatich mesiacoch tohto roku 40-tisíc eur, v Žilinskom to bolo až 56-tisíc eur na jeden online obchod.

Výrazný rozvoj e-commerce vidieť aj v ostatných krajoch západnej polovice Slovenska. Po Bratislave pribudlo najviac online obchodov v Nitrianskom, Trenčianskom, Žilinskom a Trnavskom kraji – v každom z nich je to medziročne okolo 100 nových e-shopov na Shoptete.

Viac o tom, aká je situácia v Banskobystrickom kraji, sa dočítate na nasledujúcej strane.

Ďalšie aktuálne správy

Zdroj: Polícia Slovenskej republiky
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM