Jakub Forgács Hokej

Na šampionát sa už tešia aj bystrickí politici: Takto budú fandiť Nosko, Turčan či Konárik

Blížiace sa majstrovstvá sveta v ľadovom hokeji nenechávajú chladných ani banskobystrických poslancov a primátora. Pre Bystrica 24 prezradili viac nielen o tom, ako a kde budú fandiť našim a nakoľko veria slovenským hokejistom.

Ilustračný obrázok k článku Na šampionát sa už tešia aj bystrickí politici: Takto budú fandiť Nosko, Turčan či Konárik
Zdroj: Dnes24.sk

Nadchádzajúce majstrovstvá sveta v ľadovom hokeji v Českej republike plánujú sledovať nielen Banskobystričania a osobnosti spod Urpína, ale aj známe tváre našej komunálnej politiky. Zisťovali sme priamo u primátora a medzi poslancami, ako a kde budú fandiť našim a nakoľko veria slovenským hokejistom.

„Som fanúšikom hokeja a tak si určite nenechám ujsť zápasy našich hokejistov na MS. Verím, že sa dostanú čo najďalej,“ povedal pre Bystrica 24 primátor mesta Banská Bystrica Ján Nosko.

Turčan: Vyhráme určite veľa zápasov

Zápasy Slovákov si nechce nechať ujsť ani druhý viceprimátor Martin Turčan (SMER-SD, SDKÚ-DS, SNS). „Samozrejme, že sa teším na každý jeden zápas na MS v hokeji 2015. Som stále dobre nabudený po play off zápasoch našich baranov vo finále extraligy, ktoré skončili nedávno,“ spomenul Turčan, ktorý vraj cez víkendy rád s priateľmi zájde do mesta a pri dobrom bystrickom pivku bude podporovať a fandiť našim.

Ako spomenul, pokriky počas sledovania patria k dobrej a prípadne vypätej nálade, keď ide o všetko. „Nakoľko sa moje reakcie na vývoj zápasu nevymykajú bežným situáciám, nemyslím si, že by s tým priateľka mala problém,“ poznamenal Turčan, ktorému pri zápase podľa vlastných slov postačí pohár piva, keďže pri hokeji sa vraj nedá poriadne jesť. „Treba sledovať zápas a podporovať,“ doplnil.

A čo hovorí na šance našich hokejistov? „Vyhráme určite veľa zápasov,“ povedal s úsmevom viceprimátor. Ako poznamenal, mladá slovenská 20tka nám nedávno ukázala, že to ide a doviezla nádherný bronz. Reprezentácia podľa jeho slov nemá ľahkú úlohu.

Skokanová uprednostní prírodu

Ako sme zistili, slovenská reprezentácia má podporovateľov aj v radoch banskobystrických poslankýň, hoci nie najskalnejších. „Hokejové majstrovstvá sveta beriem športovo. V prípade zlého počasia si iste niektoré zápasy pozrieme,“ prezradila Lucia Skokanová z Banskobystrickej alternatívy, ktorá však poznamenala, že ak však bude pekne, určite budú tráviť čas vonku, v prírode.

„Manžel, rodený Popradčan, je fanúšik hokeja. Nie však taký, že by musel vidieť všetko. Takže ak budem hokej pozerať, tak s ním,“ pokračovala poslankyňa. Ako si zaspomínala, keď boli pred dvoma rokmi Majstrovstvá sveta a Slovensko hralo zápas proti Kanade, nechali sa vraj známymi nahovoriť na jednu z bystrických terás a povzbudzovali hlasnejšie, pretože vtedy tým žilo celé mesto. Pri fandení si však dáva na jazyk pozor. „Nadávať nezvyknem. Moja polovička by mi to netolerovala a ani ja jej. Sme rodičia, nadávky nepoužívame,“ doplnila s úsmevom.

Počas zápasov si vraj na jedlo príliš nepotrpí. „Neprejedáme sa ani pri fandení, ani pri nefandení. A ak niečo pri televízore, tak Urpiner desiatka,“ povedala Skokanová, ktorá dodala, že v hokeji sa veľmi nevyzná, takže si netrúfa predpovedať. „Verím, že odvedú najlepší výkon tak, ako asi každý športovec na podujatiach takéhoto druhu,“ dodala.

Sklenka: Rapkáče, trúby a šály k tomu patria

„Na Majstrovstvá sveta sa teším každý rok. Je to šport, v ktorom sme sa ako Slovensko dokázali presadiť – postúpili sme z C skupiny do Á-čka. Nezabudnuteľná je C-skupina, keby nebol prišiel vtedy Oto Haščák, asi by sme nepostúpili. Dokázali sme, že hokej hrať vieme a stali sme sa Majstrami sveta – práve v tom roku sa mi narodila dcéra – len niekoľko dní po tom, ako dal Peter Bondra vo finále proti Rusom víťazný gól,“ objasnil svoje nadšenie pre hokej Vladimír Sklenka z Klubu nezávislých poslancov.

Ako poznamenal, zápasy sleduje doma, vždy spoločne s celou rodinou. „Samozrejme, zápasy prežívame, fandíme, máme dokonca rapkáče, trúby, slovenské šály a všetko čo k tomu patrí. Syn s dcérou dávajú do okna veľkú slovenskú vlajku,“ pokračoval so slovami, že jeho polovička im to všetko toleruje.

„Na prvom mieste je hokej – ale samozrejme, k tomu patria slané arašidové oriešky, čipsy a aj litre piva, ak náhodou nemusím v ten deň ešte šoférovať,“ prezradil, na čom si počas zápasov rád pochutí. A kam by až chcel fandením dotlačiť našich hokejistov? „Keď sme sa už na domácej pôde nestali Majstrami sveta, tak by sme sa nimi mali stať v susedných Čechách,“ dodal Sklenka, ktorým Slovákom verí a hlavne nášmu trénerovi, že poskladá víťazný tím. V tomto športe tiež podľa jeho slov platí, že nerozhoduje jednotlivec, ale sila kolektívu.

Konárik: Občas si pokričím a poviem názor

Hokej sa chystá sledovať aj poslanec Karol Konárik (SMER-SD, SDKÚ-DS, SNS). „Túto udalosť si vychutnávam každý rok doma a v kruhu priateľov v podniku alebo u niekoho doma. Je to jedna z mála udalostí, ktorá totálne spája celé Slovensko a vidno, že ľudia dokážu držať spolu,“ vysvetlil Konárik.

„Samozrejme, že si občas pokričím a poviem si svoj názor. Je to istá forma ventilu,“ povedal s úsmevom poslanec, ktorého polovička to vraj zatiaľ znáša. ""Nuž, neostáva jej už nič iné, iba túto chvíľku vyčkať," poznamenal Konárik, ktorý doplnil, že pokiaľ sleduje stretnutie doma, počas zápasu si otvorí chladničku a berie si, čo sa mu zapáči a pokiaľ s priateľmi niekde v podniku, tak pivo musí byť.

A ako vidí šance našich hokejistov? „Jednoznačne majstri sveta. Verím im rovnako, keď sa im darí a rovnako, aj keď im to nejde,“ uzavrel so slovami, že pri športe treba mať ciele najvyššie a minulosť už ukázala, že dokážeme vyhrať aj s oveľa silnejším mužstvom.

Molitoris: Veľa bude záležať od partie

„Ako aktívny športovec a fanúšik kolektívnych športov si hokejové majstrovstvá nikdy nenechám ujsť a určite budem sledovať zápasy našej reprezentácie,“ povedal mestský poslanec Matúš Molitoris (SMER-SD, SDKÚ-DS, SNS), ktorý zápasy podľa možností vždy sleduje v kruhu rodiny či priateľov. Ako doplnil, hlavne, aby bola správna atmosféra a potom je už jedno, kde ich pozerá.

„Šport je vždy o rôznych vášňach a tie sa neraz u mňa prejavia hlasným komentovaním či intenzívnym prežívaním radostných i smutných momentov, ktoré sem tam môžu prerásť aj do zanadávania. Priateľka to toleruje a spoločne so mnou prežíva každé jedno zápolenie,“ prezradil s úsmevom.

Ako poznamenal, práve prejedaniu sa pred televízorom sa snaží vyhnúť. „Ak sledujem napríklad zápas doma, tak väčšinou ani nejem ani nepijem, iba sledujem zápas, avšak keď ideme von, tak si určite počas zápasu dám „niečo na boky“, ako arašidy či pivko,“ povedal poslanec.

„Ťažko predpovedať výsledok. Veľa bude záležať od partie aká sa vytvorí,“ pokračoval Molitoris. Ako dodal, ak bude dobrá, môže naše mužstvo isť od zápasu k zápasu za super výsledkom. Samozrejme, po dobrom výsledku hokejistov Banskej Bystrice je maximalista a teda medaila by podľa jeho slov potešila.

Štatistiky dokazujú, že hokejové majstrovstvá si viac užíva mužská populácia. Pre mnohé ženy sú nasledujúce dni doslova nočnou morou. Dámy, máme pre vás prár tipov, ako prežiť hokej bez ujmy na zdraví :)

Kompletné spravodajstvo, tabuľky a výsledkový servis z MS v hokeji 2015

Čítajte tiež:

Bystrické podniky sa pripravujú na hokejový ošiaľ: TAKTO si vychutnáme majstrovstvá v centre mesta

Známi Bystričania priznávajú, aj nás pohltí hokejová horúčka: Šampionát sa chystá sledovať aj rektor UMB

Hokejové majstrovstvá sa nezadržateľne blížia: Bude v Bystrici opäť veľkoplošná obrazovka?

Foto: ilustračné

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM