Jakub Forgács Rôzne

Mladá tatérka (25) z Bystrice: Telo jej zdobí 18 tetovaní, o kuriózne požiadavky nemá núdzu

Tetovania sú aj v našom meste v kurze. Zisťovali sme preto v tetovacom štúdiu, či sú Banskobystričania v takomto skrášľovaní svojich tiel konzervatívni alebo skôr odvážni. Niektoré ich požiadavky vás možno prekvapia.

Ilustračný obrázok k článku Mladá tatérka (25) z Bystrice: Telo jej zdobí 18 tetovaní, o kuriózne požiadavky nemá núdzu
Zdroj: Dnes24.sk

Banskobystričanka Lucia „Lulu“ Miartušová (25) pracuje v tetovacom štúdiu pod Urpínom. My sme sa s ňou porozprávali o tom kam a čo si Banskobystričania dávajú najčastejšie vytetovať.

Ako si sa dostala k tetovaniu a koľko rokov sa mu už venuješ?

Dostala som sa k nemu úplnou náhodou. Najprv som bola zákazník a potom sa okolnosti pomenili tak, že som skúsila byť na druhej strane a odvtedy sa tomu venujem. Pomaly to bude rok, som ešte také „žabiatko“, ale veľmi ma to baví. Snažím sa, stále sa zlepšujem a dúfam, že to tak bude aj naďalej. Týmto by som chcela poďakovať všetkým mojím kamarátom odvážlivcom, ktorí mi v začiatkoch poskytli svoju kožu bez ohľadu na výsledok, bez nich by to proste nešlo.

Je momentálne nejaký trend, opakujúce sa požiadavky na obrázok, či miesto tetovania?

Miesta sú rôzne, najčastejšie sú to zápästia, predlaktia. Opakujúce motívy sa vyskytujú podľa mňa každú sezónu. Túto konkrétne sú to znaky nekonečna, púpavy, pierka a z toho všetkého vylietavajú vtáčiky. Populárne sú aj nápisy, najčastejšie niečo ako „Stay Strong“ a podobne.

Zažila si už počas svojej práce aj kuriózne požiadavky zákazníkov?

Kurióznych vecí človek zažije pri tetovaní požehnane. Mala som napríklad jedného chalana, ktorý si na ruku sám fixkou nakreslil čo chce a musela som mu to tak spraviť. (smiech) Ale nie len požiadavky bývajú kuriózne, ale aj situácie a aj samotní ľudia.

Kedysi platil vek 18 rokov pri piercoch a tetovaniach. Ako je to dnes?

Vekové obmedzenie od 18 rokov platí samozrejme stále. Ak však príde niekto mladší s rodičmi, ktorí dajú svoj súhlas, dá sa aj skôr, ale vždy je lepšie podľa mňa počkať a poriadne si premyslieť, čo by človek chcel.

Stalo sa ti už, že nejaký zákazník chcel svoje tetovanie prerobiť či prekryť?

Samozrejme, stalo. Kedysi pred rokmi boli iné metódy aj iná móda a ľuďom sa to už teraz nepáči a chceli by niečo iné. Alebo si dajú vec, ktorá ich po čase prestane baviť a potom chcú zase niečo iné, takže sa prekrýva bežne.

Spomenieš si na najmladšieho či najstaršieho zákazníka, ktorého si tetovala?

Najmladší bývajú väčšinou tí osemnásťroční a najstarší mal niečo cez 50 rokov.

Pri tetovaní ti asi nesmie chýbať trpezlivosť. Nemajú však s tým a s prípadnou bolesťou problém zákazníci?

To je ťažko špecifikovať, pretože každý človek má iný prah bolesti. Niekto to znáša lepšie, niekto horšie, záleží fakt od jedinca. Nie je to však nič hrozné, keď je človek trpezlivý a dá si poradiť, tak nie je problém s ničím. Niektorí čakajú zázraky na počkanie („rukáv“ za dve sedenia a podobne), ale časom prídu na to, ako to reálne funguje a potom je to už v pohode.

Zdobia nejaké tetovania aj tvoje telo?

Moje telo ich zdobí dokopy 18, z toho tri som si robila ja sama a jedno súvisí aj s naším mestom. :)

Foto: archív Lucie Miartušovej

Mladá Banskobystričanka sa venuje vytváraniu tetovaní
13
Galéria
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM