Jakub Forgács Správy

Mincovňa vyrazila nové zberateľské mince v striebre: Na počesť nášho slávneho mesta, FOTO vnútri

Krásy Banskej Bystrice sú známe široko - ďaleko. Najnovšie sú však jej dominanty zvečnené aj na nových zberateľských minciach. Pozrite sa, ako vyzerajú!

Ilustračný obrázok k článku Mincovňa vyrazila nové zberateľské mince v striebre: Na počesť nášho slávneho mesta, FOTO vnútri
Zdroj: Dnes24.sk

Mincovňa Kremnica, Národná banka Slovenska a mesto Banská Bystrica ohlásili prvý deň predaja striebornej zberateľskej mince nominálnej hodnoty 20 eur s motívom „Pamiatková rezervácia Banská Bystrica“.

Banskú Bystricu v roku 1255 kráľ Belo IV. povýšil na slobodné kráľovské mesto. Postupne sa stala popredným banským mestom, v ktorom sa ťažilo hlavne striebro a meď. V roku 1494 v Banskej Bystrici vznikla spoločnosť Ungarischer Handel (Uhorský obchod), ktorá sa v 16. storočí stala jednou z najväčších a najmodernejších ťažobných spoločností svojej doby. Práve spoločnosť Uhorský obchod sa pričinila k výraznému rozvoju baníctva, hutníctva i dopravy, ktorý zasiahol celú sféru stredovekého života. Ťažbu v 19. storočí postupne nahradila remeselná výroba. Mesto má vo svojom centre zachovaných množstvo jedinečných pamiatok a v roku 1955 bolo vyhlásené za mestskú pamiatkovú rezerváciu.

Na počesť tohto slávneho banského mesta Národná banka Slovenska vydáva striebornú zberateľskú mincu v nominálnej hodnote 20 eur. Autorom návrhu mince je akademický sochár Michal Gavula, ktorý si za dominantu líca mince zvolil renesančné priečelie Benického domu, v pozadí s Kostolom sv. Kríža pristavaným k Pisárskej bašte, ktorá je súčasťou opevnenia hradného areálu Banskej Bystrice. Na rube mince sú zobrazené architektonické dominanty Banskej Bystrice – farský Kostol Nanebovzatia Panny Márie, hodinová veža, veža barbakánu, Kostol sv. Františka Xaverského a barokový mariánsky stĺp.

Pri príležitosti prvého dňa predaja striebornej mince Mincovňa Kremnica, Národná banka Slovenska a mesto Banská Bystrica organizujú už tradičné podujatie, počas ktorého bude minca predstavená zástupcami všetkých troch inštitúcií. Slávnostný prvý deň predaja sa uskutoční v stredu 30. marca 2016 o 14:00 v Historickej radnici v Banskej Bystrici.

Údaje o minci

  • Autor: akad. soch. Michal Gavula
  • Materiál: Ag 925, Cu 75
  • Hmotnosť: 33,63 g
  • Priemer: 40 mm
  • Hrana: nápis: „NAJKRAJŠIE HISTORICKÉ MESTÁ“
  • Výrobca: Mincovňa Kremnica
  • Rytec: Dalibor Schmidt
  • Náklad: V bežnom vyhotovení 2 900 ks v proof vyhotovení 5 400 ks

Čítajte tiež:

Tipy na relax a zábavu v Bystrici? Stačí kliknúť a máte ich ako na dlani

Spomínate si na bystrické námestie ešte pred rekonštrukciou? FOTKY, ktoré by bola škoda nevidieť

Zberateľské mince na počesť Bystrice v OBRAZOCH
2
Galéria
Zdroj: Mincovňa Kremnica
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM