Správy

Lunter pri spomienke na NOVEMBER 1989: To, čo dnes máme, nie je SAMOZREJMOSŤ

Toto výročie si podľa predsedu BBSK Ondreja Luntera je dôležité pripomínať si a vyjadriť tak vďaku a rešpekt ľuďom, ktorí preukázali občiansku statočnosť a odvahu.

Ilustračný obrázok k článku Lunter pri spomienke na NOVEMBER 1989: To, čo dnes máme, nie je SAMOZREJMOSŤ
Zdroj: TASR/Ján Krošlák

V predvečer štátneho sviatku Dňa boja za slobodu a demokraciu si predseda Banskobystrického samosprávneho kraja (BBSK) Ondrej Lunter spolu s pamätníkmi Nežnej revolúcie a členmi študentských parlamentov stredných škôl v kraji uctil 17. november 1989. Pri pamätnej tabuli Verejnosti proti násiliu na Národnej ulici v Banskej Bystrici vo štvrtok podvečer zapálili sviečky a aktéri pohnutých udalostí spred 34 rokov v meste pod Urpínom priblížili študentom svoje osobné príbehy a spomienky.

„Toto výročie je dôležité pripomínať si a vyjadriť tak vďaku a rešpekt ľuďom, ktorí preukázali občiansku statočnosť a odvahu. Mali by sme si uvedomiť, že sa to nestalo samo od seba a náhodou. To, čo dnes máme – demokratický právny štát, v ktorom sa pravidelne konajú voľby, že platí zákon a každý občan má svoje práva i povinnosti, to nie je samozrejmosť. Ľudia si to vybojovali a nenásilnou cestou,“ zdôraznil Lunter s tým, že si to musíme chrániť.

Krajský poslanec Zastupiteľstva BBSK Milan Lichý na pietnej spomienke pripomenul študentom mená ľudí, ktorí v Banskej Bystrici patrili medzi hlavné osobnosti Novembra '89. Ako dodal, sviečky horia na pamiatku tým, ktorí sa dnešných dní už nedožili.

Ďalšie správy z domova i zo sveta nájdete aj na Dnes24, Facebooku a Instagrame.

Foto: ilustračné

Ďalšie aktuálne správy

Video: Jakub Forgács / Zdroj: Dnes24.sk
Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM