Jakub Forgács Správy

Lekári už využívajú NOVINKU: Za pacientov dýcha aj počas operácie, FOTO

Po zákroku bola pacientka na oddelení intenzívnej starostlivosti ešte v ten deň odpojená z ECMO aj umelej pľúcnej ventilácie.

Ilustračný obrázok k článku Lekári už využívajú NOVINKU: Za pacientov dýcha aj počas operácie, FOTO
1
Galéria

Mimotelové okysličenie už pomohlo pacientom s dýchaním pri zlyhávaní pľúc, podchladení a najnovšie vo Fakultnej nemocnici s poliklinikou F. D. Roosevelta v Banskej Bystrici rozšírili jeho využitie aj na operačnú sálu. Nemocnica o tom informovala na sociálnej sieti.

Operácia pľúc

„V novembri použil tím našich anestéziológov metodiku ECMO prvý krát plánovane aj počas operácie. Je to pomoc pacientom, ktorí by inak kvôli závažnosti ich stavu, nemohli operáciu vôbec podstúpiť. ECMO dokáže zabezpečiť počas operácie dostatočnú výmenu krvných plynov, čiastočnú podporu alebo úplnú náhradu dýchania a tak vytvoriť bezpečné podmienky pre realizáciu operačného výkonu,“ uviedla nemocnica.

„71 – ročnej pacientke vďaka metodike mohli operačne odstrániť časť postihnutých pľúc,“ píše nemocnica.

Prístroj nahradil pľúca

„Po štandardnom uvedení pacientky do celkovej anestézy, bola veno-venóznym prístupom napojená na ECMO, ktoré dočasne doslova za ňu dýchalo. Po zákroku bola pacientka na oddelení intenzívnej starostlivosti ešte v ten deň odpojená z ECMO aj umelej pľúcnej ventilácie, rýchlo sa začala zotavovať a dnes sa má dobre,“ dodala nemocnica s tým, že za ECMO tím a anestézu sa na operačnej sále stretli – MUDr. Kederová, MUDr. Brunčáková, Mgr. Budová, Mgr. Harajbičová, operoval MUDr. Rindoš.

„Ďakujeme nášmu tímu lekárov a anestéziológov za ich úžasnú prácu a príkladnú medziodborovú spoluprácu bez, ktorej by to nešlo,“ dodala nemocnica.

Ďalšie správy z domova i zo sveta nájdete aj na Dnes24, Facebooku a Instagrame.

Ďalšie aktuálne správy

Mimotelové dýchanie pomáha na operačnej sále
1
Galéria
Video: Jakub Forgács / Zdroj: Dnes24.sk
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM