Michal Majer Rôzne

Krematórium je v katastrofálnom stave

Mestská organizácia ZaRES prebrala ešte v roku 2007 do svojej správy krematórium v Kremničke, ktoré bolo už vtedy v zlom technickom stave. Jeho zariadenie má totiž viac ako štyridsať rokov a podľa slov kompetentných nespĺňa platné kritériá na produkc

„Počas prevádzky krematória sa vykonávala pravidelná kompletná údržba pecí dvakrát ročne, v rámci ktorej sa obnovovali ohňovzdorné výmury a omietky kremačných pecí, výplne dverí a podlahy pecí. Okrem toho sa priebežne vykonávali väčšie alebo menšie opravy príslušenstva k peciam, čím sa podarilo udržať pece v prevádzky schopnom stave. V súčasnosti je však takmer nemožné zabezpečiť náhradné diely na túto zastaranú technológiu,“ vysvetľuje riaditeľ spoločnosti ZaRES Vincent Chlepko. Podľa jeho slov nastala kritická situácia začiatkom mája, kedy došlo pri zapaľovaní horáka jednej z kremačných pecí k spätnému vráteniu plameňa na obsluhu. „Táto udalosť našťastie skončila bez poranenia paliča a bez poškodenia zariadenia spaľovne. Keďže však ide o plynové zariadenie s možnosťou výbuchu, pec sme okamžite odstavili z prevádzky,“ hovorí Chlepko.

Do havarijného stavu sa okrem zariadenia krematória dostal aj samotný objekt a areál krematória, kde je narušená opätovne opravovaná strecha. „Pri intenzívnych zrážkach zateká do obradnej miestnosti. Strecha jednoducho potrebuje generálnu opravu. Porušená bola aj kanalizácia, čo spôsobovalo hromadenie vody v suteréne. Za veľmi vážne považujem aj zlé pracovné prostredie pre pracovníkov spaľovne. Vysoká dymivosť a prašnosť spaľovacích pecí spôsobuje zanášanie podlahy a stien spaľovne sadzami a prachom,“ pokračuje vo vymenúvaní problémov krematória riaditeľ spoločnosti ZaRES. Podľa jeho slov je rovnako kritická aj situácia na objekte administratívnej budovy a Domu rozlúčky. „Potrebná je oprava strechy, ktorá zateká, výmena žľabov a kompletná rekonštrukcia plynovej kotolne, vrátane výmeny kotlov. Obnovu vyžaduje aj interiér čakárne a obradnej miestnosti,“ vysvetľuje Chlepko.

Dnešné mestské zastupiteľstvo síce správu o stave krematória vzalo na vedomie, avšak návrh na jeho prenájom neodsúhlasilo. Riaditeľ spoločnosti ZaRES preto návrh prepracuje a pokúsi sa získať podporu poslancov opäť. Ak totiž v dohľadnej dobe nezíska objekt finančnú injekciu, hrozí mu zatvorenie. Ak by mesto nakoniec odsúhlasilo projekt prenájmu, nový partner by mal podľa predbežných odhadov investovať do rekonštrukcie objektov krematória viac ako 1,8 milióna eur.

moo Foto: tn.nova.cz

Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM